Indul az új szemeszter a felsőoktatásban; az egyetemekhez közeli, valamint a belvárosi, nagyobb lakásokat a tulajdonosok egyre gyakrabban már szobánként, egyesével is kiadják a diákoknak. A tehetősebb szülők megveszik a lakást a gyereknek, amelyet aztán kiadnak, így az albérleti díjból fizethető a részlet. Szegeden szinte megduplázódtak az albérletárak, de van, ahol ennél még nagyobb áremelkedés tapasztalható. Mégis hatalmas a kereslet.
MTI Fotó: Kallos Bea
Az elmúlt két évben felpörgött az ingatlanpiac, a tulajdonosok sokszor saját maguk adják ki a lakást, a szobákat, ingatlanközvetítő segítsége nélkül – mondta Rutai Gábor, a Duna House ingatlanközvetítő elemzési vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Hozzátette: nagyon hamar lehet érdeklődőt találni, mivel óriási keresleti piac alakult ki.

Budapesten az elmúlt időszakban elterjedt az ún. lakáshotel: Budapesten a vevők harmada befektetési célzattal vásárol lakást, a belső kerületekben ez az arány akár 60-70 százalék is lehet,  közülük pedig nagyrészt rövidtávú kiadásban gondolkoznak és turistáknak adják ki néhány napra lakásukat – mondta Rutai Gábor, hozzátéve, hogy ez sajnos nem tesz jót az albérleti piacnak, hiszen szűkíti a hosszú távú albérletnek kiadható lakások kínálatát.

Hallgassa meg a cikket: kattintson ide!

Nagy probléma a piacon azon is, hogy van-e kollégiumi hely, vagy lakásban, albérletben kell-e a fiataloknak gondolkodni: 2013 második fele és 2015 második fele között az albérleti díjak országos szinten majdnem megmásfélszereződtek, így még nehezebb az albérletkeresés a diákok számára – húzta alá a szakember.

Mint mondta, sokan jöttek el kisvárosokból munkalehetőség miatt a nagyvárosokba, ők pedig vagy megveszik az olcsó lakásokat, vagy inkább albérletbe költöznek: gyakran licithelyzet alakul ki, sokszor akár a megadott ár fölé is kínálnak, így nagyon magasra kúsztak az albérleti díjak.

A munkalehetőség miatt albérletet keresők egy eleve telített albérleti piacot rohamoztak meg: a válságot követő években sokan kivártak, ekkor feleannyi adás-vétel zajlott, mint amennyit a magyar piac indokolt. A munkahelyek miatti albérleti feszültség aztán kiéleződött, most pedig a főbérlők olyan helyzetben vannak, hogy bár lehetséges, hogy eddig rászorultak az albérlőkre, most már dönthetnek úgy, hogy diákok helyett inkább felnőtt munkavállalóknak ad ki – hosszú távra – lakást.

Jó befektetés volt a lakás

Szívesen vásárolnak a szülők lakást, hiszen a diákok többedmagukkal könnyen ki tudják így fizetni a törlesztőrészletet. Az elmúlt másfél-két évben ez volt jellemző, egyrészt mert az ingatlanárak alacsonyak voltak, másrészt pedig azért, mert sokan az alacsony jegybanki alapkamat miatt betéteikből vagyonukat áthelyezték ingatlanba. Ez a megoldás tehát jó befektetésnek bizonyult, mivel az éves bérleti hozam jóval magasabb, mint a piaci hitel – magyarázta az elemzési vezető, hozzátéve azt is, hogy bár ez jelenség minden nagyobb egyetemi városban, azonban ilyen feltételeknek megfelelő lakást egyre nehezebb találni.

A csok-kal kapcsolatban több változás lépett életbe az idén, ám Rutai Gábor arra számít, hogy ennek hatása csak néhány év múlva látszik majd, miután elindulnak a fejlesztések és akár több ezer lakás épül.

Szeged az egyik olyan város, ahol a legnagyobb mértékű volt az áremelkedés: itt szinte megduplázódtak az árak. Van azonban olyan nagyváros is, ahol még ennél is jobban emelkedtek az árak – mondta Rutai Gábor.

Forrás: Kossuth Rádió/Napközben