Több mint másfél milliárd forint értékben valósultak meg energetikai fejlesztések a Heves megyei szociális intézményekben az elmúlt csaknem két évben a Környezet és Energia Operatív Program keretében, a záró rendezvényt pénteken tartották a Füzesabonyi Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Otthonában.
Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a fejlesztések alapvetően meghatározzák a megye szociális ellátásának minőségét.

Rámutatott: nem azért vették állami fenntartásba ezeket az intézményeket, hogy pusztán csak működtessék azokat, ez a minimális cél volt.
"Az állami fenntartásnak a szociális ellátásban zászlóshajónak kell lennie. Be kell tudni mutatni, hogy a szociális biztonság feltételeinek garantálásán túl a napról napra való megújulás, az ellátás színvonalának folyamatos emelése adja az állami fenntartás valódi értelmét" - fogalmazott.

Czibere Károly hozzátette, a fejlesztések azt is üzenik, hogy a magyar kormány elkötelezett a szociális védelem rendszerének megújítása, a szolgáltatás színvonalának emelése mellett. Kifejtette: akkor lesz igazán eredményes ez a munka, ha az ott lakók nem csupán szállást találnak, hanem otthonra, menedékre lelnek azok között a falak között.

Azt is mondta, hogy a fizikai megújulás mellett ugyanilyen fontos a humán infrastruktúra fejlesztése. A beruházások azt is üzenik, hogy érdemes a szociális ágazatban elhelyezkedni, mert a kormány nem hagyja lepusztulni az intézményeit, befektet a szolgáltatási struktúra jövőjébe és igyekszik megbecsülni a munkatársakat - hangsúlyozta.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára felidézte: komoly kihívást jelentett a Heves megyei szociális intézmények energetikai felújítását célzó KEOP-os (Környezet és Energia Operatív Program) pályázati csomag megvalósítása.

Arról is beszélt, hogy a kormány kiemelten kezeli szociális területet. Csaknem 750 milliárd forintot kívánnak 2020-ig energetikai fejlesztésekre fordítani. Ez azt jelenti, hogy a szociális közintézmények a jövőben is számíthatnak beruházási forrásokra.

Nyitrai Zsolt (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos felidézte: az elmúlt másfél évben mintegy 300 millió forintnyi kormányzati támogatás érkezett Füzesabonyba, így a város - húsz évnyi "helyben topogás" után - elindult a fejlődés útján. Csütörtökön a város egyik legnagyobb munkáltatója, a Pikopack Zrt. kapott mintegy 500 millió forintnyi kormányzati támogatást.

Hozzátette, Füzesabony a szennyvízcsatorna-hálózatának, illetve -tisztítójának korszerűsítésére és bővítésére csaknem 900 millió forint nyert el az önkormányzat.

Benedek István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese elmondta: a döntő részben európai uniós forrásból megvalósult, 1,5 milliárd forintos KEOP-os fejlesztések keretében Heves megye négy szociális intézményében biomasszakazánt telepítettek. Hat intézményben elvégezték az épületek külső hőszigetelését és a nyílászárók cseréjét, hét intézményben pedig napelemes rendszert építettek ki.

A 2015 végén zárult energetikai fejlesztések révén megyei szinten 35-40 millió forintos megtakarítást értek el. A beruházásokkal mintegy 1500 ellátott és csaknem 800 dolgozó környezete vált komfortosabbá.

Benedek István az MTI kérdésére elmondta: Heves megye 11 intézményében a főigazgatóság 1070 munkatársa több mint 2500 ellátottról gondoskodik.

Forrás: MTI