A kaliforniai Folsom börtöne mellett új madárpókfajt fedeztek fel a biológusok. Johnny Cash Folsom Prison Blues című dala miatt pedig a countryzenészről nevezték el a pókot. 
Aphonopelma smithi madárpók. Forrás: Wikipédia
Az alabamai Auburni Egyete biológusai tíz év alatt 14 új madárpókfajt azonosítottak. A folsomi börtön mellett felfedezettet nevezték el Johnny Cashről. Az új madárpók neve tehát: Aphonopelma johnnycashi.

A kutatócsoportot Chris Hamilton biológus vezette, eredményeiket pedig a ZooKeys című szaklapban közölték. Az évtizedes munka során majdnem 3 ezer madárpókot vizsgáltak meg nagyítóval. Felmérték és értékelték testfelépítésüket, viselkedésüket, előfordulásukat és génjeiket is megvizsgálták.

Korábban azt gondolták, hogy több mint 50 madárpókfaj él az Egyesült Államokban. Kiderült, hogy csak 29 faj él a területen, ezek közül pedig 14-et az alabamai kutatócsoport fedezett fel.

Chris Hamilton azt mondta: "Gyakran hallani arról, hogy a világ eldugott részein új állatfajokra bukkannak, ám az az igazán figyelemre méltó, hogy ezek a madárpókfajok a hátsó udvarunkban élnek." A most felfedezett pók az Aphonopelma nemzetségbe tartozik. A nemzetségbe tartozó fajok nagyon különböznek egymástól. Van olyan pók, amely elfér egy ötforintoson, de 15 centiméteresek is vannak köztük - írja az MTI.


Az új fajok egyike kizárólag Arizona délkeleti részének egyetlen hegyvonulatán él. A hegy a biológiai sokféleség egyik amerikai gócpontja Brent Hendrixson, a tanulmány másik szerzője szerint. A kutató azt mondta: "Élőhelyük érzékeny egyensúlyát veszélyezteti az urbanizáció, a szabadidős tevékenységek és az éghajlatváltozás, de a ritka állatok iránt érdeklődő kereskedők is." A tudós szerint az amerikai madárpókok az emberre nem veszélyesek, úgy fogalmazott, hogy olyanok,mint a „nyolclábú plüssmackók.”