Gyermekkori álmokat dönthet romba a Vox amerikai hírportál leleplezése: a washingtoni Nemzeti Légi- és Űrmúzeumba látogatásuk során kiderítették, hogy évtizedekig hazugságban éltek azok, akik hittek az űrhajós fagyiban.
Hatalmas meglepetésben volt részük a washingtoni múzeumba érkező riportereknek: miután megtekintették John Glenn híres csokikockájától kezdve a szondán keresztül az összes olyan ételt, amelyet az Apollo 7 űrhajóra felvittek egykor az asztronautáknak, egy fontos dolgot sehol sem találtak: nem találkoztak a híres űrhajós fagyival, a múzeumtól pedig nem kaptak további tájékoztatást, így magát Walter Cunninghamet, az egyik űrhajóst hívták fel, hogy mesélje el, miket ettek az utazás során.

Ekkor derült ki, hogy az űrhajós csoki - ami igazából egy fagyasztott, szárított, morzsa nélküli desszert - nem más, mint egy hatalmas átverés. Sohasem vitték űrutazásra, és nem több, mint egy jól sikerült kereskedelmi húzás.


A múzeum ajándékboltjában azzal reklámozzák az egyébként rendívül kellemetlen ízű desszertet, hogy az asztronauták is ezt ették űrutazásuk alatt. Gyermekek ezrei éppen ezért éveken keresztül megjátszották, hogy ízlik nekik az íztelen, száraz ropogtatnivaló.

Cunningham szerint csak legenda az űrhajós fagyi története, hiszen társai köztudottan a szárított szalonnát részesítették előnyben.

MTI