Beyoncé Formation című új dalának szövege és klipje egyértelműen utal azokra az esetekre és a nyomukban járó tiltakozásra, amelyekben az elmúlt időben fehér rendőrök fegyvertelen fekete fiatalokat lőttek le. A rendőrök szerint az énekesnő eltorzítja a valóságot, és nem kéne őket "rosszfiúként" ábrázolnia.
Fotó: Europress/AFP - Timothy A. Clary
Beyoncé április 26-án ad koncertet Miamiban. Az egyik – 1100 tagú – rendőrszervezet azt tervezi, hogy bojkottálja az esemény biztosítását. Szerintük Beyoncé célja, hogy „megossza az amerikaiakat, és a rendőrség-ellenes üzenetei azt mutatják, nem támogatja a törvények betartatását” – írja a Guardian.

Beyoncé új, Formation nevű számával váltotta ki a rendőrök felháborodását, amelyet az idei Super Bowl félidei showjában is előadott. A dal az Egyesült Államokban tapasztalható etnikai feszültségekről szól, a klip egyik jelenetében például egy afro-amerikai kisfiú táncol a rohamrendőrök sorfala előtt, tánca végén pedig az összes rendőr egyszerre emeli magasba a kezét megadása jeléül. Ez világos célzás a Black Lives Matter („A fekete életek számítanak”) mozgalom „Kezeket fel, ne lőjj” szlogenjére.

A mozgalmat egy 2014 augusztusi eset hívta életre: st. louisi rendőrök egy dulakodás után lelőttek egy 18 éves, fegyvertelen afro-amerikai fiatalt. Az eset széles körű tiltakozási hullámot és társadalmi vitát indított el az Egyesült Államokban: sokak szerint az ilyen incidensek azt bizonyítják, hogy az afro-amerikaiak még mindig másodrendű állampolgárok az országban, és hasonló egy fehér fiatallal nem történhetne meg – vagy, ha igen, az biztosan a rendőrök felelősségre vonásához vezetne.

A vitát kiváltó Beyoncé klip:


A klipben a táncosok ráadásul látványos afro frizurát, bőrruhákat és svájci sapkát hordanak – ezek a Fekete Párducok mozgalom jelképei voltak. A Fekete Párducok a 60-as, 70-es években működő fekete nacionalista mozgalom volt, amely a feketék egyenjogúságát és szocialista nézeteket hirdetett. Számtalan közösségi programot szerveztek a hátrányos helyzetű környékeken, de népszerűségüket jelentősen csökkentette, hogy az FBI minden eszközt bevetett működésük ellehetetlenítésére, a tagok megfélemlítésére, emellett pedig kiderült az is, hogy tagjai közül többen vettek részt illegális tevékenységekben.

A tiltakozó rendőrök képviselője, Javier Ortiz szerint a „Kezeket fel, ne lőjj” szlogen hazugságra épült, és ő a Fekete Párducok helyett inkább tiszteleg a több tucat lelőtt rendőr előtt, akiket a szervezet tagjai gyilkoltak meg az évek során. Egy New York-i rendőrszervezet képviselője is azt mondta: ki kell jelentenünk, hogy nem vagyunk rosszfiúk, Beyoncénak pedig fel kéne hagynia azzal, hogy rosszfiúként ábrázol minket.

A felhívással a jelek szerint sok amerikai rendőr egyetért, Beyoncé egy következő koncertjének helyszínén, Tampában is csatlakoztak a bojkotthoz.