Szerdán Steinmeier német külügyminiszter Teheránban találkozott Roháni iráni elnökkel, és megállapodott vele, hogy Irán közben fog járni Bassár el-Aszad szíriai elnöknél, hogy a többi között a jelenleginél több humanitárius segélyt juttasson be a polgárháború sújtotta közel-keleti országba. A szíriai rendezés mellett más ügyek, így például a szaúdi-iráni viszály is szóba kerültek a kétoldalú találkozón.
A német diplomácia vezetője Haszan Róháni iráni elnökkel lezajlott megbeszélését követően nyilatkozott úgy, hogy Teherán ígéretet tett arra, felhasználja a Damaszkusz és Teherán közötti viszonyból adódó befolyását a szíriai elnökkel folytatott egyeztetéseknél.

Steinmeier hozzátette: az a benyomása, hogy Teherán a szaúdi-iráni diplomáciai viszály enyhítését is el akarja érni. A német külügyi tárcavezető úgy vélte, hogy aki a szíriai konfliktus rendezésére törekszik, annak arról is gondoskodnia kell, hogy a regionális hatalmak közötti konfliktus ne súlyosbodjon tovább.

Róháni úgy nyilatkozott, hogy Irán és Németország szorosabbra fűzi együttműködését a terrorizmus elleni küzdelemben, de erről egyikük sem árult el további részleteket. Steinmeier ugyanakkor hozzátette, a szélsőséges, felfegyverzett szervezetek forrásait "el kell apasztani".

Steinmeier Iránból Szaúd-Arábiába utazott tovább. A német külügyminiszter a Rijáddal folytatott egyeztetéseken azt kívánja elérni, hogy a szaúdi-iráni viszálykodás ne befolyásolja a szíriai béketárgyalásokat.

Szikrázó régiós ellentét

Rijád és Teherán között azt követően robbant ki a jelenlegi diplomáciai konfliktus, hogy Szaúd-Arábia január elején negyvenhat más elítélttel együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot, akit terrorizmus miatt ítéltek halálra.

A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel, válaszul Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

MTI