Megunták, hogy csak nevek felsorolásából állnak az Oscar-gálákon a köszönőbeszédek, ezért új módszert vezetnek be a február 28-i díjátadón. Ezt a gála producerei jelentették be.
Az idei jelöltek az Oscar-ebédben (fotó: oscar.go.com)
Reginald Hudlin és David Hill, a 88. Oscar-gála producerei forradalmi megoldással álltak elő. Eddig a nyertesek a díj átvétele után általában a jegyzeteikből hosszan sorolnák, hogy kiknek hálásak az elismerésért. 

Mostantól viszont a jelölteknek előre le kell adniuk azoknak a nevét, akiket szeretnének megemlíteni abban az esetben, ha ők kapják a díjat. Amint kihívják a nyertest a színpadra, a képernyő alján megjelenik egy sáv, és ott fognak feltűnni az előre leadott nevek, hasonlóan ahhoz a megoldáshoz, amelyet egyes hírcsatornák használnak.

A producerek hétfőn, az Oscar-jelölteknek rendezett ebéden (ezen Nemes Jeles László, a legjobb idegennyelvű film díjára jelölt Saul fia rendezője is ott volt) jelentették be az újítást. David Hill meg is magyarázta a résztvevőknek, hogy miért döntöttek így: A díj átvételekor mondott beszédek nevek felsorolásává váltak, és legtöbbször letelik az idő, mire valamit szívből lehetne mondani a művészetről, a vízióról, az élményről, a pillanat jelentőségéről.

Szerintük szükség volt annak újragondolására, hogy hogyan lehetne a ceremónia „mindenkinek egy jobb élmény”.

Hudlin és Hill még demonstrálta is azt, hogy mit szeretnének elkerülni az idén. Bejátszottak egy felvételt a tavalyi Oscar-gáláról, amelyen Dana Perrynek, a Crisis Hotline: Veterans Press 1 című dokumentum-rövidfilm producerének a beszédét pont akkor szakították félbe, amikor fia öngyilkosságáról kezdett el beszélni.


Ezután az új megoldást is bemutatták egy 2009-es felvétel megváltoztatásával: miközben Kate Winslet elindult a színpad felé, hogy átvegye A felolvasóért kapott Oscart, a képernyő alján elindult a felirat azoknak a nevével, akiknek megköszönte a díjat hét évvel ezelőtti beszédében.

A producerek azt is elmondták, hogy még nem dolgoztak ki minden részletet, de majd tájékoztatni fogják a jelölteket arról, hogyan adhatják le a saját listájukat előre. Hill mindenkit igyekezett biztosítani arról, hogy ezzel a módszerrel is ki tudják majd fejezni a hálájukat, ráadásul lehetővé teszi számukra, hogy valami személyesebbre fókuszáljanak a beszédben, amelynek elmondására mindössze 45 másodpercük van.

A producerek szerint még azt az előnyt is magában hordozza a megoldás, hogy „a szó elszáll, az írás megmarad” elve alapján a jelöltek által leadott listák szép emlékek lehetnek.

Nem akarunk zavarba hozni senkit, de elég hosszú azoknak a nyerteseknek a listája, akik teljesen elfelejtették a rendezőjük, férjük, feleségük, gyerekeik és háziállataik nevét  – mondta Hill arra utalva, hogy a nyertesek izgalmukban sokszor belekavarodnak a nevek felsorolásába.

Ez egy tartós feljegyzés, amelyet meg lehet őrizni örökre - akár bekeretezve - a család számára.

Február 28-án kiderül, hogy a nyertesek mennyire tudják majd betartani az új szabályokat, és az is, hogy tényleg izgalmasabbá válnak-e a beszédek a producerek szándékainak megfelelően.

Az Oscar-jelölésekről itt, a legjobb idegennyelvű film díjáról pedig itt olvashat részletesen. Ide kattintva pedig megnézheti a Faktor videóját arról, hogyan reagáltak a Saul fia alkotói a jelölésre.