Tokaji születésű, a családja is odavaló, Bárdos Sarolta azt szokta magáról mondani, hogy "bennszülött". A Kertészeti Egyetem elvégzése után párjával visszaköltöztek szülőfalujukba, Bodrogkeresztúrba. Különböző Tokaj-hegyaljai borászatokban dolgozott, és párjával saját birtokról álmodoztak. Ennek eredménye lett a Tokaj Nobilis. Boraikat már nem csak itthon szeretik. Az új stílusú tokaji aranysárgái, citrusai, kajszijai és a fajtaborok lendületes gyümölcsösséggel párosuló érzéki ásványossága várja a betérő vendéget a takaros Bodrogkeresztúri pinceházban.
Bárdos Sarolta borász  Kép forrása: Tokaj Nobilis
A családja Tokajba való, s a Barakonyi-dűlő – ahol most kéthektárnyi szőlőt művelnek – felerészben a nagyapjáé volt. Bárdos Sarolta gyermekkorában is nagyon sok időt töltött a szőlőben a szüleivel, ahogy mondja, nem voltak kitérők az életében, soha nem akart mással foglalkozni, mint a szőlővel és a borral.

Egyetemistaként már tudatosan kóstolta a borokat, és nagy hatással voltak rá az akkori pincelátogatások és a borászokkal való találkozások. Az egyetem elvégzése után hazatért Tokajba, és rögtön munkát kapott. Négy éven át a Degenfeld főborásza volt, majd újabb négy évet az akkor indult Béres Szőlőbirtokon töltött. Közben már telepítették a saját szőlőiket, s ahogy azok lassan termőre fordultak, saját borászatot indított.


A Tokaj Nobilis borásza nagyon izgalmas feladatnak tartja a szőlőtelepítést a régi, nagynevű dűlőkben. Igazi felfedező munkának tartja, amely nagyon sok újdonsággal, meglepetéssel szolgál.

A tokaji borvidékről elmesélte: már az 1500-as évekből találhatók aszúkészítésre utaló papírok, a szőlőtermesztés pedig az 1200-as évekre nyúlik vissza, s a ma használatos dűlőnevek is felbukkannak a periratokban.

Ahogy a Kossuth Rádió Arcvonások című műsorában mesélte, nem cserélne senkivel. Gyönyörű helyen, UNESCO-védelem alatt álló kultúrtájon él és dolgozik, ahol a természet gazdag és érintetlen, tiszta a levegő.

Bárdos Sarolta alapvető célja a lehető legmagasabb minőség elérése. Minden borát nagyon szereti, de talán a legnépszerűbb a sárga muskotálya, amelyet rendszerint néhány hónap alatt el szoktak kapkodni.

S bár nem gondolja, hogy különbséget lehetne tenni férfi és női borász között, azért Bott Judittal és Berecz Stephanie-val hármasban megalkották a Három Grácia nevű bort. Külön-külön mindannyian elkészítik saját boraikat, majd egy próbaházasítással megnézik, hogyan mutatnak együtt.

Kossuth Rádió