Háborúban élünk, az Iszlám Állam célja, hogy minél több katona érkezzék Európába, a szolgálatok ereje ezért megnő, és más módszerrel kényszerítik majd a politikát, hogy a tényeket ne mismásolja el – hangsúlyozta az M1 kedd reggeli adásában Földi László.
A politika taktikázik, 72 órán belül megváltoznak vélemények, és nem veszik figyelembe azt, amiről a titkosszolgálatok az elmúlt egy évben folyamatosan tájékoztatták őket. Ilyenkor szokott nyilvánosan megszólalni egy titkosszolgálati vezető, mint ahogy nemrég a CIA főnöke – állapította meg a titkosszolgálati szakértő.

Úgy vélte, ha a stratégia nem világos, és nem a biztonságról szól majd Európa jövője, akkor a szolgálatok módszert fognak váltani. Bár alapvetően kiszolgálják a politikai érdekeket, de mivel háborúban élünk, rá fogják kényszeríteni a politikát arra, hogy a tényekről beszéljen, és azokra adjon megfelelő válaszokat, az ellenkező eset hosszú távon stratégiailag katasztrófát jelent majd – nyomatékosította.

A feladat ugyanis a stratégiai védelem – folytatta, melynek egyik eszköze a folyamatos információcsere, hiszen, ha Párizsban megraknak egy kisteherautót robbanószerrel, vagy vegyi fegyverrel, hogy azt Budapesten robbantsák fel, vagy szórják szét, arról a magyar szolgálatoknak tudnia kell, a politikától függetlenül – hangsúlyozta Földi László.