"A szörnyűségek költészeteként" jellemezte Felix Alexa rendező August Strindberg A pelikán című drámáját, amelyet szombaton mutat be a Kolozsvári Állami Magyar Színház. 
Mint a bemutatót beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Felix Alexa kiemelte, az adja a mű sajátosságát, hogy a szereplők egyszerre erőszakosak és költőiek.

A bukaresti Caragiale Színház- és Filmművészeti Főiskola tagozatvezető tanáraként dolgozó Felix Alexa szerint véletlen, hogy a 2012-es Julie kisasszony után ismét Strindberg-darabot állít színre a kolozsvári magyar társulattal. Megjegyezte azonban, hogy nem sok olyan társulat van Romániában, amely Strindberg-dráma előadására alkalmas. Úgy vélte, a darab "késélen táncoltatja" az előadókat, és olyan színészek kellenek hozzá, akik "kockázatot vállalnak, de mégsem esnek bele a szakadékba".

Felix Alexa azt is elmondta, hogy a mű eredeti szövegét alaposan megkurtították a kolozsvári előadásra. Ezt azzal magyarázta, hogy nézete szerint a modern színházban már nincs helye a társalgásnak a színpadon, a színészeknek szerinte be kell avatkozniuk a történetbe, és ehhez más eszközökre van szükségük.

Az előadás díszleteit a rendező egy modern művészeti központban felállított installációhoz hasonlította, amely azonban az előadás során életre kel. Carmencita Brojboiu díszlettervező elmondta: meghatározta gondolatait az a tény, hogy a bukaresti Colectiv klubban bekövetkezett tavaly októberi tűzvész után olvasta el a darabot, melyben szintén tűz üt ki egy adott pillanatban. Ezért az előadásnak igyekezett fagyos hangulatot adni a kékes, hideg színek használatával.

A pelikán kolozsvári stúdió-előadásában Kézdi Imola, Bogdán Zsolt, Imre Éva, Árus Péter és Kántor Melinda lépnek fel. Az előadás zenei aláfestéseit Felix Alexa rendező állította össze Alexander Balanescu műveinek a felhasználásával.

Forrás: MTI