Egy kutatócsoport felderítette, hogy egyfajta herpeszvírus is néha jelen lehet a korallzátonyokat pusztító kifehéredési eseményeknél.
A Frontiers in Microbiology folyóiratban közölt friss tanulmányban az amerikai kutatók leírják, hogy miközben az ausztráliai Nagy-korallzátonynál tanulmányozták a korallokat, kifehéredési folyamat kezdődött.

Mintát vettek a fehéredő korallokból és a környező vízből, ekkor fedezték fel, hogy a virágállatok víruskoncentrációja 2-4-szer magasabb volt a koralloknál valaha dokumentáltnál. A vírusok között retrovírusok és megavírusok is jelen voltak, egyfajta herpeszvírus pedig igencsak nagy számban képviseltette magát.
Meglepőnek tűnhet vírusokat emlegetni korallzátonyok kapcsán, de a tengeri vírusok valójában a legnagyobb számban előforduló élőlények – már ha az ember ekként kezeli őket - a víztömegekben. Másodpercenként megközelítőleg 1023 vírusfertőzés történik a tengerekben, és 1030 az óceánokban.

A herpeszvírusok régóta jelen vannak a Földön, emlősök, tengeri gerinctelenek, osztrigák, korallok és más élőlények széles körében megtalálhatóak. (Míg ugyanazon családba tartoznak, a korallokat érintő herpeszvírusok nem fertőzik meg az embert, és vice-versa.)

A kutatók azt nem tudták megerősíteni, hogy a vírusfertőzés okozta-e a kifehéredést, vagy annak velejárója volt, esetleg szimultán módon jelentkezett a két esemény.

A korallkifehéredés – azért kapta ezt a nevet a jelenség, mert a virágállatok elűzik a velük szimbiózisban élő és nekik színt kölcsönző algákat – pontos kiváltó okait máig homály fedi, bár a környezeti stressztényezők bizonyos kombinációja szinte biztosan szerepet játszik benne. A legsúlyosabb tényezőnek a vízhőmérséklet tűnik, a többi felölelheti a szennyezést és a túlhalászatot is.
A friss tanulmány azt sugallja, hogy az emberekhez hasonlóan, az állandó stressz a korallokat is hajlamossá teheti a fertőzésekre.

Tavaly az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) bejelentette, hogy a Föld a harmadik globális korallkifehéredési eseménysorozatát éli meg, a korábbi kettő 1998-ban és 2010-ben ment végbe.

A jelenlegi 2014-ben kezdődött a Csendes-óceán északi területén, 2015-ben dél felé araszolt, és valószínűleg idén is folytatja nyomulását.

Forrás: DiscoveryNews/Fotó: AFP