20 perccel a kezdőrúgás után mentek be a Borussia Dortmund szurkolói a tegnapi Német Kupa-focimeccsre, utána pedig még teniszlabdákat is dobáltak a pályára, így tiltakoztak a magas jegyárak ellen.
Fotó: Europress - Alex Grimm/Getty Images
A drukkereknek az nem tetszett, hogy a Stuttgart elleni mérkőzésre a legolcsóbb ülőhelyek ára 38,5 euróba került, míg a legolcsóbb állóhelyekért 19,5 eurót kellett fizetni. A demonstráló szurkolói csoport egyik tagja, Marc Quambusch azt nyilatkozta, nem akarták 20 percre magára hagyni a csapatot, de úgy érezték, hogy muszáj felhívniuk a vezetők figyelmét a helyzetre. Utána erre rátettek még egy lapáttal azzal, hogy teniszlabdákat dobáltak a pályára. A meccset végül 3–1-re megnyerte a Dortmund a Stuttgart ellen.
A futballnak megfizethetőnek kell lennie, írja a felirat (Fotó: Europress - Alex Grimm/Getty Images)
A hétvégén a Liverpool szurkolói szintén a magas jegyárak ellen tiltakoztak, Quambusch ezzel kapcsolatban azt mondta, mindig jó látni, ha a szurkolók tüntetnek a rossz körülmények ellen, és abszolút támogatják az angol szurkolókat. Hozzátette, reméli, hogy sok szurkolócsoport követi majd az ő példájukat.

A Bayern München szurkolói tavaly októberben bojkottálták az Arsenal elleni idegenbeli Bajnokok Ligája mérkőzést, szintén a drága jegyárak miatt.
Fotó: Europress - Paul Gilham/Getty Images
Megnéztük, hogy az öt európai topligában (Spanyolország, Németország, Anglia, Franciaország, Olaszország) mennyit kell fizetniük a szurkolóknak, hogy láthassák a legnagyobb csapatokat élőben játszani.

Anglia (Premier League)

Angliában a legolcsóbb meccsjegyet a bajnokságot hatalmas meglepetésre vezető Leicester City árulja (22 font), a legdrágábbat pedig az Arsenal (97 font). Szintén az Arsenal árulja a legdrágább idegenbeli meccsjegyeket (64 font), a Bayern szurkolói ezen háborodtak fel a BL-meccs előtt. Az éves szezonbérletért is az Arsenal kéri a legtöbb pénzt (1014 és 2013 font között).
A Liverpool szurkolói indulnak haza a Sunderland elleni meccsen (Foót: Europress - Clive Brunskill/Getty Images)
A két manchesteri csapatnál (United, City) 58 fontba kerül a legdrágább meccsjegy, ami a Liverpoolnál 59, a Tottenham Hotspurnél 81, a Chelsea-nél pedig 87 font. Az öt felsorolt csapat közül a City kéri a legkevesebb pénzt a legolcsóbb szezonbérletért (299 font), a Tottenham pedig a legtöbbet (765 font). A Spurs a drágább szezonbérletért majdnem kétezer fontot elkér.

A Liverpool szurkolói egyébként azért tüntettek a Sunderland ellen, mert jövőre 77 fontba kerül majd a legdrágább meccsjegy a csapatnál. Ezért arra buzdították a drukkereket, hogy a mérkőzés 77. percében egyszerűen sétáljanak haza. Ian Ayre arra kérte a szurkolókat, hogy nézzék a tényeket, jövőre 45,5 ezer ember helyet majdnem 59 ezer ember fér el majd az Anfielden, a bővítés 100 millió fontba kerül, ami 2014 decemberében indult, és a következő szezon rajtja előtt fejeződik be. Az Arsenal edzője, Arsene Wenger pedig azt nyilatkozta, hogy az új televíziós szerződésből befolyó pénzt játékosok vásárlására kell költeni, nem pedig a jegyárak csökkentésére.

Spanyolország (La Liga)

A Barcelona legolcsóbb szezonbérlete 74 fontba kerül ebben a szezonban, ez a Real Madridnál 166, a Valenciánál 149, az Athletic Bilbaónál pedig 297 font. A Barcelona legdrágább szezonbérlete is „csak” 614 font, ez a Realnál például 1306 font. A négy csapat közül a Valencia kínálja a legolcsóbb meccsjegyet (7 font), míg ez a Realnál 26 fontba, a Barcelonánál pedig 17 fontba kerül. A legdrágább meccsjegyért viszont a Barcelonánál kell fizetni (275 font), a Real és a Valencia 112, a Bilbao pedig 82 fontot kér ugyanebben a kategóriában.

Németország (Bundesliga)

A Bayern München, Schalke, Dortmund, Bayer Leverkusen négyesből talán meglepő módon a müncheni csapatnál lehet a legolcsóbban szezonbérlethez jutni (104 font), de a legdrágább meccsjegyért már az Allianz Arénában kell fizetni (52 font), ami azért még mindig sokkal olcsóbb, mint mondjuk az Arsenal esetében.

Olaszország (Serie A)

Az AC Milannál hatalmas különbség van a legolcsóbb és legdrágább szezonbérlet között (157, illetve 1572 font), de a jegyáraik olcsóbbak, mint a másik milánói csapat, az Internazionale esetében. A bajnoki címvédő Juventus 321 fontot is elkér egy szezonbérletért, viszont a legdrágább meccsjegy olcsóbb, mint a Milan vagy az Inter esetében (104 font). A Roma legdrágább szezonbérlete relatíve nem annyira drága (1015 font), és a legdrágább meccsjegyért is kevesebbet kér, mint a Milan vagy az Inter.

Franciaország (Ligue 1)

Nem meglepő módon a dollármilliókból felépített Paris Saint-Germain mérkőzéseire a legdrágább bejutni, akár 187 fontot is elkérhetnek attól, aki szeretné látni Zlatan Ibrahimovicot (és/vagy a csapattársait). A Marseille esetében hatalmas a szakadék a legolcsóbb és legdrágább meccsjegy között (7, illetve 112 font), míg a Monaco meccsein 90 font a legdrágább meccsjegy ára.

Forrás: BBC