Még ma sem merik nyíltan támadni a szexuális erőszakot elkövető hírességeket a BBC brit közszolgálati médiatársaságnál - derült ki a csütörtökön közzétett független vizsgálatból, melyben a BBC felsőbb vezetőit mentesítik minden felelősség alól, és az alsóbb beosztásban levő személyzetre hárítják a vádakat.
A BBC brit közszolgálati televíziónál történt számtalan szexuális bűntett, mely az elmúlt években a televízióba látogató és az ott dolgozó nőket és gyermekeket érte, valóban megtörténtek, ám a cég felsőbb beosztottjai nem tudtak ezekről - szerepel a feburár 25-én közzétett független vizsgálatból.

A BBC-nél történt súlyos mulasztásoknak köszönhetően Jimmy Saville és Stuaret Hall brit televíziós személyiségek közel 100 embert bántalmaztak szexuálisan több évtizeden keresztül - részletezi a két vizsgálat, melyek egyértelműen kimondják, hogy a brit közszolgálati televíziónak még "van mit tanulnia a gyermekek védelméről".

A nyomozást Dame Janet Smith indította még 2012-ben, aki Jimmy Savile brit műsorvezetőt gyermekmolesztálási bűncselekmények elkövetésével vádolta meg "a BBC épületének szinte minden egyes helyszínén".

Smith szerint a BBC-nél dolgozó vezetők tudatlanságának egyetlen magyarázata lehet: a '70-es, '80-as és '90-es években elterjedt "félelemkultúra", melynek hatásai a mai napi érződnek.

Miután közzétette vizsgálatát, sajnálatát fejezte ki, amiért az alacsonyabb beosztású dolgozóknak titkolniuk kellett a Savile által elkövetett bűncselekményeket munkájuk megtartásának érdekében.
Fotó: EPA
Kiemelte, hogy a BBC-nél a legtöbb híresség még ma is szinte érinthetetlen, hiszen a BBC fontosabbnak tartja a tehetséget, mint saját értékrendjét.

Nagy-Britanniában az utóbbi években hatalmas felháborodást váltottak ki azok a kiskorúak elleni szexuális visszaélések, amelyeket közismert személyek követtek el. Számos feljelentést tettek például televíziós műsorvezetők, köztük a BBC brit közszolgálati adó már elhunyt munkatársa, Jimmy Savile ellen. A műsorvezetőről, aki évtizedeken át látható volt a képernyőn, néhány évvel ezelőtti halála után derült ki, hogy százak - gyerekek és felnőttek - ellen követett el szexuális visszaélést.

Eltűntek a szexuális visszaéléseket tartalmazó dokumentumok

2015 július 9-én indult átfogó független vizsgálat Nagy-Britanniában azoknak az utóbbi évtizedekben elkövetett pedofil bűncselekményeknek az ügyében, amelyekben politikusok és más közéleti személyiségek, valamint állami intézmények is érintettek.

A nyomozást még Theresa May brit belügyminiszter rendelte el 2014 júliusában, miután a sajtó megszellőztette, hogy nyoma veszett 114 dokumentumnak, amelyek kiskorúak ellen 1979 és 1999 között elkövetett szexuális visszaélésekről tartalmaztak feljegyzéseket.

A vizsgálat 2020-ig is eltarthat a kiértékelésre váró dokumentumok nagy mennyisége miatt.

Forrás: Express