Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a nemzetközi közösség eddig nem tudott lépést tartani a szíriai válság támasztotta pénzügyi segélyigényekkel, és a külvilágot általánosságban is súlyos felelősség terheli, amiért nem tudott véget vetni a hatodik évébe lépő szíriai konfliktusnak.
Fotó: Europress / Dan Kitwood / Getty
A genfi Szíria-tárgyalások elakadására utalva a világszervezet vezetője kijelentette: ebben része van annak is, hogy hirtelen megugrott a Szíriában végrehajtott légitámadások száma.

Ban Ki Mun szerint emellett kicsinyes eljárási ügyek is akadályozzák, hogy a figyelem a szíriai nép sorsára összpontosulhasson.

Az ENSZ-főtitkár szerint a szíriai helyzet fenntarthatatlan, és a dolgok nem mehetnek így tovább. A válságnak nincs katonai megoldása, csak politikai párbeszéddel lehet véget vetni a szíriai nép szenvedéseinek.

A konferencia szervezői által a rendezvény kezdete előtt közzétett felhívás szerint tavaly az ENSZ és a vele együttműködő szervezetek segélyfelhívásai nyomán 3,86 milliárd dollár gyűlt össze, ám ez nem sokkal haladta meg a világszervezet és a nem kormányzati szervek által 2015-re szükségesnek tartott 7,4 milliárd dollár felét.

A londoni konferencián mindazonáltal több ország, köztük a házigazda Nagy-Britannia is milliárdos új segélyeket jelentett be.

A Downing Street csütörtöki közleménye szerint Nagy-Britannia legalább 1,2 milliárd fonttal toldja meg a szíriai válság következményeinek enyhítésére fordított pénzügyi hozzájárulását a 2016-2020 közötti időszakra elosztva.

London már tavaly összeállított egy 1,12 milliárd fontos pénzügyi segélycsomagot, így a brit hozzájárulás értéke a csütörtökön bejelentett újabb összeggel már több mint 2,3 milliárd font.

Erna Solberg norvég miniszterelnök a konferencián bejelentette, hogy Norvégia tízmilliárd norvég koronát ad a következő négy évben, és ebből már az idén 2,4 milliárd koronát folyósít. Angela Merkel német kancellár a londoni konferencián közölte, hogy Németország az idén, jövőre és 2018-ban is 1,2 milliárd euróval járul hozzá a szíriai válság következményeinek enyhítéséhez.