Gyorsuló ütemben zsugorodott a Dél-afrikai Köztársaság magánszektora decemberben, amikor is csökkent a termelés szintje és ritkultak az új megrendelések.
A Markit Economics londoni gazdaságkutató intézet felmérésének szerdán közölt adatai szerint a beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke 49,1 pontra csökkent a novemberi 49,6 pontról. Alapvetően a kedvezőtlen piaci körülmények és a nyomott kereslet miatt csökkent a magánszektor teljesítménye.

A beszerzésimenedzser-index összetett mutatószám, 50 pont feletti értéke a gazdaság fellendülésére, 50 pont alatti értéke pedig a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A Dél-afrikai Köztársaságban a Standard Bank gyűjti össze a mintegy 400 magánvállalat vezetőinek havonta kiküldött kérdőívekre adott válaszait, amelyeket a Markit dolgoz fel. A kiválasztott vállalatok hűen tükrözik az ország gazdaságának struktúráját, ideértve a bányászatot, a feldolgozóipart, a szolgáltatásokat, az építőipart és a kiskereskedelmet.

Afrika legfejlettebb gazdaságának cégvezetői a bizonytalan makrogazdasági környezetet nevezték az üzleti tevékenység egyik legnagyobb akadályának.

Az adatokat kommentálva Oliver Kolodseike, a Markit közgazdásza úgy fogalmazott, hogy decemberben is komor kép jellemezte a dél-afrikai magánszektort, folytatódott a tavalyi második félévet meghatározó üzleti pangás. A foglalkoztatottság, ha kis mértékben is, de tovább csökkent, miközben az árindexek magasak maradtak, mivel a dél-afrikai rand folyamatos leértékelődése miatt növekedtek az importált szolgáltatások és javak árai.

A Dél-afrikai Köztársaság gazdasága 1,5 százalék körüli mértékben növekedett tavaly, miközben a nemzeti fizetőeszköz az amerikai dollárhoz képest értékének egynegyedét veszítette el. Az árfolyam csökkenése felgyorsult december közepén, amikor Jacob Zuma államfő váratlanul menesztette Nhlanhla Nene pénzügyminisztert. A borús gazdasági kilátások miatt szerdán 0,8 százalékkal gyengült a rand: egy dollárért már 15,76 randot kellett adni, ami több mint háromheti mélypontot jelent.

Forrás: MTI