Kölnben a tüntetéseké volt a főszerep szombaton. Mintegy kétezer baloldali aktivista - többségében nő - demonstrált a főpályaudvarnál a szilveszteri támadások színhelyén a szexizmus és a rasszizmus ellen. A délutáni órákban a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű idegen- és iszlámellenes mozgalom tartott demonstrációt, amelyet a hatóságok végül erőszakos cselekmények miatt feloszlattak.
A tömegből többen üvegekkel és petárdákkal dobálták meg az eseményt biztosító rendőröket, erre a hatóságok – figyelmeztetések után - vízágyúkat vetettek be a tüntetőkkel szemben. Az összetűzésekben egy újságíró megsérült - közölte a kölni rendőrség szóvivője.

Szemtanúk több sérültről is beszámoltak, akik közül egyesek vágott sebeket szenvedtek az arcukon. A rendőrség becslései szerint a Pegida megmozdulásán mintegy 1700-an vettek részt, akiknek mintegy fele erőszakoskodó huligán volt.


A demonstráció elfajulására már előre számítottak a kölni hatóságok, a tüntetés biztosítására 1700 rendőrt vezényeltek a város utcáira.

Kölnben szilveszter éjszakáján mintegy ezer, többségében "arab és észak-afrikai kinézetű" fiatalember csoportokra oszolva nőket támadott meg és molesztált. A német rendőrséghez azóta már mintegy négyszáz feljelentés érkezett. Németország más városaiban, sőt Svájcban és Ausztriában is történtek hasonló incidensek. A kölni támadásoknak eddig 32 gyanúsítottját azonosították, közülük 22-en menedékkérők.

A legnagyobb kormpánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöksége a szombati, mainzi ülésén elfogadott egy „Mainzi nyilatkozat” című dokumentumot, amelyben egyebek mellett a Németországba érkező menekültek számának korlátozását, az elutasított menedékkérők hazaküldésének felgyorsítását, a bűncselekményt elkövetők menedékjogtól való megfosztását és általában véve hatósági ellenőrzésük erősítését irányozza elő.

„A szilveszterkor történtek visszataszító bűncselekmények, amelyek határozott válaszokat követelnek" - fogalmazott Angela Merkel az ülés után nyilatkozva.