A választások utáni hatalomváltással küszködő Venezuelában úgy döntött az alkotmánybíróság hétfőn, hogy az új törvényhozás minden döntése érvénytelen addig, amíg az a három képviselő is részt vesz a munkában, akik választókerületében óvást jelentettek be az eredmény ellen.

Az ellenzék dacol, mert ezen a három képviselőn múlik abszolút többsége a parlamentben. (Az óvás egy szocialista képviselőt is érint.)

Az ellenzéki pártszövetség majdnem húsz év után veszi át a kormányzást a szocialistáktól. A gondjuk csak az, hogy az elmúlt éra legfőbb képviselője és jelképe, az ország elnöke, Nicolas Maduró még marad. A szocialista államfő mandátuma 2019-ben jár le. Az, hogy mi legyen vele, megosztja a győzteseket is.


Vannak, akik szerint mindegy, hogy ő-e az államfő, lényeg, hogy a gazdaságot talpra kell állítani, vagyis azonnal neki kell fogni a törvényalkotásnak.

Mások szerint addig nem lesz semmiféle változás Venezuelában, amíg Maduró az elnök, úgyhogy első dolguk kell legyen, hogy őt eltávolítják a hatalomból.

A dél-amerikai ország évtizedek óta az államcsőd szélén táncol.