Artur Mas ügyvezető katalán elnök kész arra, hogy új parlamenti választásokat írjon ki - a politikus erről keddi sajtótájékoztatóján beszélt Barcelonában.
Mind mondta, január 11-én, hétfőn aláírja az erről szóló dokumentumot, de addig nem, mert még mindig bízik abban, hogy a következő napokban mégis sikerült megválasztani az autonóm közösség új elnökét, és megalakulhat az új kormány.

"Jobban szeretném ha nem kellene aláírnom a rendeletet, és mindent, ami lehetséges megtettünk, hogy elkerüljük ezt" - fogalmazott.

Katalóniában több mint három hónapja, a szeptember 27-i parlamenti választások óta nem sikerült felállnia az új kormánynak, mivel a parlamenti egyik pártja sem támogatja Artur Mas újraválasztását, aki a győztes, a független Katalónia létrehozásáért küzdő Junts pel Sí (Együtt az igenért) párttömörülés jelöltje.

Az ügyvezető katalán elnök szerint ők is hibásak a kialakult helyzetért, de csak annyiban, hogy végig bíztak a parlament másik függetlenségi pártjában, a baloldali Népi Egységben (CUP), amely végül vasárnap úgy döntött: nem szavazza meg a parlamentben Artur Mas újraválasztását.

A politikus felidézte a hónapok óta tartó tárgyalásokat, és hangsúlyozta, hogy szerinte minden felajánlottak a Népi Egységnek a támogatásért cserébe, ugyanakkor türelmesek is voltak. Éppen ezért nem hajlandóak több ajánlatra, és további engedményekre sem - jelentette ki Artur Mas, azzal kapcsolatban, hogy lemond-e az elnökjelöltségről annak érdekében, hogy a kormány megalakulhasson egy olyan személy vezetésével, akit elfogadnak más pártok is.

Az új elnök megválasztáshoz 68 képviselő igen szavazatára van szükség, a Junts pel Sí 62 képviselője külső támogatás nélkül nem tudja megválasztatni jelöltjét. A pártömörülés annak ellenére kitart Artur Mas mellett, hogy a Népi Egység jelezte: egy másik jelöltet támogatnának, mivel a Katalóniát 2010 óta irányító Artur Mas személyével szemben vannak fenntartásaik.

A Népi Egység nehezen hozta meg döntését, két héttel ezelőtt a párt több mint 3000 küldöttje 12 órán át vitázott a kérdésről, de az utolsó szavazás döntetlen eredményt hozott. A múlt hétvégén a párt 68 tagú vezetőtestülete folytatta a tanácskozást, és ők határoztak arról, hogy tartják magukat az eredeti álláspontjukhoz és mégsem támogatják Artur Mast. A párt listavezetője, Antonio Banos a döntés következményeként bejelentette, hogy lemond képviselői mandátumáról.

Mariano Rajoy Spanyolország ügyvezető miniszterelnöke kedden egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy az egyetlen lehetséges megoldásnak Katalóniában a parlamenti választások megismétlését tartja.

Katalóniában öt év alatt a negyedik parlamenti választást tarthatják meg, az ügyvezető elnök szerint március 6-án.

Forrás: MTI