Spanyolországban a konzervatív Néppárt (PP) és a radikális változásokat követelő baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) járna jó, ha meg kellene ismételni a választásokat, ugyanis a többi párttal szemben növelni tudnák támogatottságukat - állapította meg az NC Report közvélemény-kutatócég hétfőn közzétett felmérésében.
A La Razón című napilap által megjelentetett kutatási adatok szerint a PP 9, a Podemos akár 4 mandátummal is növelhetné parlamenti frakcióját a december 20-án megszerzett képviselői helyekhez képest. 

A nagy pártok közül a szocialisták (PSOE) 4, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt pedig akár 10 képviselői helyet is veszíthetne. 

A 350 fős spanyol parlamentben a PP 123, a PSOE 80, a Podemos 69 és Ciudadanos 40 mandátumot tudhat magáénak, míg a maradék 28 helyen több kisebb párt osztozik.

Ha most megismételnék a választásokat, a felmérés szerint 3,8 százalékkal lenne alacsonyabb a szavazói részvétel, amelyet a megkérdezettek azzal magyaráztak, hogy alapvetően a politikusoktól várják a megoldást, vagyis, hogy képesek legyenek megegyezni egymással.

A GAD3 nevű kutatócég által készített, az ABC című napilapban publikált felmérés már kizárólag a PP-nek jósol jobb eredményt a decemberinél. Adataik szerint a Podemos is 4 mandátumot vesztene el a jelenlegi 69-ből a megismételt választásokon.

A kutatást még azelőtt készítették, hogy Mariano Rajoy ügyvezető miniszterelnök, a PP kormányfőjelöltje elutasította VI. Fülöp király felkérését a kormányalakításra, mivel nem tudná megszerezni a megválasztásához szükséges többségi támogatást a parlamentben.

A most közzétett felmérés alapján egy megismételt választás is a jelenlegihez hasonló patthelyzetet eredményezhet vagyis, hogy egyik párt sem tud önállóan kormányt alakítani. 

A kormányzóképes többség megszerzéséhez pillanatnyilag legkevesebb három párt együttműködése kell, de a PP, a PSOE és a Ciudadanos nagykoalícióját az utóbbi két párt elutasítja. A PSOE és a Podemos baloldali pártok pedig csak akkor tudnak koalíciós kormányt alakítani ha a parlament nacionalista pártjai, köztük az önálló Katalóniáért küzdő pártok, ebben közreműködnek. Ennek elfogadása megosztja a baloldal pártjait.

VI. Fülöp szerdán kezd újból egyeztetni a parlamenti pártokkal, melynek végén egyikük listavezetőjét felkéri a kormányalakításra.

A választások megismétlésére akkor kerülhet sor, ha a felkért jelöltet a parlament nem támogatja és két hónapon belül nem sikerül megválasztani egy új kormányfőt.

Forrás: MTI