A spanyol szocialista párt (PSOE) szerint elfogadhatatlan, hogy Mariano Rajoy, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke nem mond le a miniszterelnök-jelöltségről, miután visszautasította VI. Fülöp király felkérését a kormányalakításra - olvasható a párt szombati közleményében.
Mariano Rajoy ügyvezető miniszterelnök péntek este bejelentett döntését azzal indokolta, hogy az uralkodó hiába javasolná őt a kormányfői posztra a parlamentnek, a szükséges támogató szavazatokat nem tudná megszerezni. Annak ellenére, hogy a felkérést jelenleg nem fogadta el, a politikus közölte: tovább dolgozik a hiányzó támogatás megszerzésén.

"Fenntartani a várakozást a politikai és személyes túlélés érdekében (...) felelőtlenség" - reagáltak a történtekre közleményükben a szocialisták, akik a második legnagyobb politikai erőként egy baloldali kormánykoalíció létrehozását tervezik, de szerintük a választásokon győztes PP-nek kötelessége megpróbálni kormányt alakítani.

Mint írták, addig nem kezdenek tárgyalást más pártokkal a kormányzásról, amíg Mariano Rajoy nem tisztázza szándékait. Úgy vélik, a konzervatív politikusnak le kell mondania a miniszterelnök-jelöltségről.

A radikális változásokat követelő baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) nevű párt pénteken közölte, hogy támogatja a szocialista párt (PSOE) vezetésével egy baloldali kormánykoalíció megalakulását, cserébe azonban a miniszterelnök-helyettesi posztot kérik.

A baloldal koalíciós terveivel kapcsolatban Mariano Rajoy szombaton egy córdobai párteseményen kifejtette: ha létrejön a baloldali kormány, abban valójában a Podemos fog dirigálni, a szocialista párt pedig ezzel "megalázza" magát.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a konzervatív párt a legnagyobb politikai erő a parlament alsóházában, a kongresszusban, és abszolút többsége van a felső házban, a szenátusban, így elkerülhető, hogy a baloldali pártok "ostobaságot" kövessenek el. Példaként említette az alkotmánymódosítási terveiket, amelyeket a PP meg tud akadályozni.

Spanyolországban még sosem fordult elő, hogy az uralkodó ne a választásokon győztes párt jelöltjét javasolja miniszterelnöknek, de ennyire bonyolult belpolitikai helyzetre sem volt még példa.

A PP-nek 123 képviselője van a parlamentben, a PSOE-nak 90, a Podemosnak 69, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpártnak 40. A többi 28 mandátumon kisebb, főként nacionalista pártok osztoznak, akinek segítsége nélkül a baloldali pártok által felvázolt koalíció sem kerülhet hatalomra.

Mariano Rajoy nagykoalíció létrehozását ajánlotta a szocialista pártnak és a Ciudadanosnak, amit mindketten elutasítottak.

A 350 fős spanyol parlamentben abszolút többségre, azaz 176 képviselő támogató szavazatára van szüksége a miniszterelnök-jelöltnek, hogy elsőre megválasszák. Ha ez nem sikerül, a voksolást két nap múlva meg kell ismételni, ekkor már elég a szavazó képviselők egyszerű többségének támogatása is.

VI. Fülöp a jövő héten ismét konzultációt kezd a parlament pártjainak vezetőivel egy új miniszterelnök-jelöltről.

Forrás: MTI