Rendhagyó módon tartja szemmel nyáját egy horvátországi család: pásztorbot és furulyaszó helyett nyomkövetőt kötnek a birka nyakára, ennek segítségével figyelik, merre kószál.
A horvátországi Dugi Otok szigetén élő Usalj család nemzedékek óta birkatenyésztéssel foglalkozik. Még őrzik ugyan a régi szokásokat, de csak módjával. Az állatok nyakába már csak a hagyomány kedvéért akasztanak kolompot, pásztor sem kísérgeti a nyájat naphosszat, nincs rá szükség, mert ha az állatok elkóborolnak, a GPS segítségével megtalálják őket – magyarázza Jurica Usalj.

A nyomkövetőt nem a vezérkos, hanem egy nőstény nyakára kötik, mert a hímek gyakran egymásnak ugranak, ezáltal a készülék megsérülhet.

A családfő okostelefonon követi az otthonuktól tíz kilométerre legelő nyáj mozgását, ha pedig etetni kell, a birkák fegyelmezetten követik a terepjárót, míg a csomagtartóból előkerül a csemege.

Az unokát a jelek szerint azonban még elbűvöli a kolomp hangja, és a nagyapa azon van, hogy megtanítsa neki a szakma csínját-bínját, azt, amit a legmodernebb mobilalkalmazással sem lehet kiváltani...

forrás: M1/Híradó