Az MSZP szerint becstelenség és tolvajlás, hogy a kormány csaknem hatmilliárd forintot "lopott vissza" tavaly év végén a gyermekétkeztetésre és családi pótlékra szánt pénzekből.

Bangóné Borbély Ildikó, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista tagja pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, tavaly év végén jelent meg az a kormányrendelet, amellyel 3,7 milliárd forintot vettek el a gyermekétkeztetéstől.

Hozzátette: ebből az összegből 1,5 milliárd forint ment a monori sportcsarnok építésére, de kapott belőle 2,1 milliárdot Hódmezővásárhely és 20 milliót Alcsútdoboz is.

Az ellenzéki politikus beszámolt arról is, hogy egy másik rendelettel a családi pótlékra fordítható forrásokat "csapolták meg" 2,1 milliárd forinttal. Ebből a pénzből 1,5 milliárd forintot fordíthat a Nemzetgazdasági Minisztérium eszközbeszerzésre, 704 millió forint pedig egyházi rendezvényekre jut - mondta.

Az MSZP-s képviselő szerint maradványpénzek lehetnek a költségvetésben, de a becsület és az emberség azt kívánná, hogy amit a gyerekekre terveztek költeni, azt rájuk is költsék. A kormány rutint csinált a gyermekétkeztetési források megcsapolásából, hiszen 2014 végén is elvett 2,6 milliárd forintot az önkormányzatok gyermekétkeztetési támogatásából - jelentette ki.

Bangóné Borbély Ildikó azt is szóvá tette, hogy a kormány harmadolni fogja a rászoruló gyermekek számát, így a szünidőben 208 ezer gyermek kaphat ingyen enni. Kifejtette: míg évközben a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult 550 ezer gyerek jogosult ingyenes étkezésre, a szünidőben csak a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek. 

Forrás: MTI