Michael Bloomberg, New York milliárdos volt polgármestere fontolgatja, hogy beszáll az amerikai elnökválasztási küzdelembe. A korábban demokrata, majd republikánus színekben politizáló üzletember ezúttal függetlenként indulna - írta Bloomberg környezetéből származó hírekre hivatkozva a The New York Times című lap szombaton.
A lap szerint Bloomberg - aki 2002 és 2013 között volt New York polgármestere-, felkérte közeli munkatársait, hogy készítsenek kampánytervet az esetleges elnökjelöltséghez. Egyúttal jelezte barátainak és üzlettársainak, hogy legalább egymilliárd dollárt hajlandó áldozni a saját vagyonából a novemberi elnökválasztás kampányára. A 73 éves üzletember márciusig adott magának időt arra, hogy eldöntse: valóban beszáll-e a Fehér Házért folyó küzdelembe.

Az amerikai elnökválasztást még soha nem nyerte meg független jelölt. Ám a pénzügyi élet központjának tartott Wall Streettel szoros kapcsolatokat ápoló és társadalmi kérdésekben liberális nézeteket valló Bloomberg lát a maga számára esélyt, kivált abban az esetben, ha a republikánusok Donald Trump milliárdos üzletembert, a demokraták pedig Bernie Sanders vermonti szenátort választják elnökjelöltjüknek. A The New York Times szerint Bloomberget éppen a demokraták - szerinte elkeserítő - kampánya készteti arra, hogy fontolóra vegye indulását az elnökségért.

Forrás: MTI