A hat hónapja ostromgyűrűben lévő szíriai Madayából sürgősen ki kell menekíteni 400 embert. Azonnali orvosi ellátásra szorulnak. A kiéheztetett városba megérkezett az ENSZ első segélyszállítmánya.
Madaya mostanra romhalmaz lett, ahol rengetegen éheznek. Az elmúlt hónapokban sokan haltak éhen.

- Mintegy 400 embert kell azonnal kimenekíteni. Meg kell találnunk a módját, és meg kell hoznunk a szükséges intézkedéseket, amint lehetséges, hogy megkapják az orvosi kezeléseket, különben súlyos veszélybe kerülnek, és meghalhatnak – mondta az ENSZ humanitárius ügyekért felelős koordinátora, Stephen O`Brien.

Szíria ENSZ-nagykövete visszautasította, hogy a rezsim készakarva sanyargatja a lakosságot.

- A Madayában lévő humanitárius helyzetről szóló hírek hamis információkon alapulnak. A szíriai kormány egyetlen segélyszállítmányt sem állított meg, sőt ő maga küldött oda sokat, és kérte az ENSZ-segélyeket folyamatosan – hangsúlyozta Szíria ENSZ-nagykövete.


Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete arról beszélt hétfőn, hogy emberek ezreit éheztetik ki szándékosan Szíriában. Köztük sok a gyermek. A szíriai polgárháború két hónap híján 5 éve kezdődött. Eddig 250 ezernél többen haltak meg, és mintegy 11 millióan menekültek el.

Bejutott az ENSZ konvoja az éhező szírekhez

Hosszú hónapok nélkülözése után megérkezett az ENSZ első segélyszállítmánya az ostrom alatt lévő szíriai városba, Madajába.

A település a fővárostól, Damaszkusztól alig több mint 40 kilométerre északnyugatra, 1400 méter magasan fekszik. A polgárháború előtt népszerű üdülőhely volt, mert hóbiztos – januárban, februárban különösen.

Madaja mostanra romhalmaz tele éhező emberekkel. Egy ottani orvos azt mondja, hogy az elmúlt két hónapban több tucatnyian haltak éhen.

Egy fiatalasszony azt meséli, hogy a felkelőknek van mit enniük, de nem adnak senkinek. A civilek füveken és leveleken éltek eddig.

Madaját az al-Kaidához kötődő szunnita terrorszervezet, az an-Nuszra Front és több kisebb fegyveres csoport ellenőrzi.


Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete arról beszélt hétfőn, hogy emberek ezrei élnek hasonlóképpen Szíriában. Szándékosan ostromgyűrűbe fogva, szánt szándékkal éheztetve. Az onnan érkező fotók II. világháborús felvételekhez hasonlóak – kétségbeejtőek.

Szíria ENSZ-nagykövete visszautasította, hogy a rezsim készakarva sanyargatja a lakosságot.

Válaszában arról beszélt, hogy a híreszteléssel ellentétben szó sincs humanitárius katasztrófáról Madajában. A rezsim egyetlen segélyszállítmányt sem állított meg, sőt ő maga küldött oda sokat, és kéri az ENSZ-segélyeket folyamatosan – magyarázta a szíriai politikus az ENSZ-ben. És folytatta: csak hát a terroristák lecsapnak ezekre a szállítmányokra. Őmiattuk sínylődik a lakosság. Miért, mit gondoltak, talán angyalok? – tette fel a költői kérdést a szíriai ENSZ-nagykövet hétfőn New Yorkban.

A szíriai polgárháború két hónap híján 5 éve kezdődött. Mára 250 ezernél is több a halott és 11 milliónál is több a menekült.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala arra figyelmeztet, hogy Madajából legalább 400 embert azonnal ki kell menekíteni, hogy megfelelő orvosi ellátást kaphassanak.