Londoni pénzügyi elemzők szerint a jelenlegi inflációs és növekedési környezetben "egyértelműen fennáll" annak a lehetősége, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idén újabb kamatcsökkentési ciklusba kezd.
A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői pénteken ismertetett új térségi előrejelzésükben valamelyest visszavették a magyar gazdaság idei növekedésére adott becslésüket, a várakozásuktól kissé elmaradó lendület miatt. A ház jelenleg 2,2 százalékos átlagos növekedést vár 2016-ban Magyarországon a korábbi előrejelzéseiben szereplő 2,9 százalék helyett, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a magyar gazdaságban folytatódik a hazai kereslet élénkülése.

A Morgan Stanley elemzői közölték: várakozásuk szerint a lassuló növekedés és a monetáris kondíciók enyhítésének jegybanki szándéka végül kamatcsökkentéshez vezet. A cég azzal számol, hogy az MNB alapkamata 2016 közepére 1,00 százalékra csökken a jelenlegi 1,35 százalékról, bár erre az kamatmélypont-előrejelzésre a ház maga is felfelé ható kockázatokat lát.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint az MNB a múltban is gyakran felülvizsgálta monetáris alapállását, ha ezt új információk indokolták.

A ház ezzel összefüggésben hangsúlyozza, hogy a nyersolaj határidős jegyzései csaknem 20 százalékkal csökkentek az MNB legutóbbi inflációs jelentésének közzététele óta, és a decemberben mért 0,9 százalékos tizenkét havi magyarországi infláció is elmarad a magyar jegybank korábbi becslésétől.

Jóllehet a kamatcsökkentés - vagyis monetáris kondíciók hagyományos eszközökkel végrehajtott lazítása - már nem tartozik az MNB kedvenc módszerei közé, továbbra is azonban az egyértelmű lehetőségek között van, bár a monetáris tanács januári ülése túl korai időpontnak tűnik egy ilyen lépéshez - hangsúlyozták pénteki előrejelzésükben a Morgan Stanley londoni elemzői.

Az újabb MNB-kamatcsökkentést más nagy londoni házak sem zárják ki, különös tekintettel az olajárak újabb zuhanására.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni iparági elemzőinek felülvizsgált prognózisa szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára az idei első negyedévben 35 dollár, az amerikai nyersanyagpiacon irányadó West Texas Intermediate (WTI) könnyűolajé mindössze 33,50 dollár lesz.

A ház várakozása szerint a Brent idei egész éves átlagárfolyama sem haladja meg a 40 dollárt.

A JP Morgan londoni elemzőinek új előrejelzése szerint ebben a környezetben az éves összevetésű magyar infláció az idei második negyedévben zéró szintén éri el mélypontját, és az év végére is csak 1,8 százalékig gyorsul.

A ház eddig 2,1 százalékos tizenkét havi inflációt várt Magyarországon 2016 végére.

A JP Morgan elemzői 2016 egészére mindössze 0,7 százalékos átlagos inflációt jósolnak, hangsúlyozva, hogy ez egy teljes százalékponttal alacsonyabb az MNB által az idei átlagos inflációra jelenleg érvényben tartott előrejelzésnél.

A cég londoni közgazdászai mindezt egybevetve szintén azzal számolnak, hogy az MNB újabb kamatcsökkentésekbe kezd, és a ciklus végére 1,00 százalékig, vagy ennél is alacsonyabbra csökkenti alapkamatát.

A JP Morgan elemzői hangsúlyozták: annak ellenére is érvényben tartják ezt a prognózisukat, hogy az MNB által a piacnak küldött világos üzenet szerint csökkent az alapkamat jelentősége, és a jegybank a nem konvencionális monetáris enyhítési eszközök alkalmazására kíván összpontosítani.

Forrás: MTI