Elkészült a térkép, mely megmutatja a föld alatti Budapestet, mi minden található az utcák és a házak alatt.
A térképet Zsoldi Katalin, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének doktorandusza készítette. Ismert és kevésbé ismert, vagy elfeledett alagutakat, régi bunkereket, egykori óvóhelyeket is feltárt. A térképet videó formátumban is feldolgozta a kutató, de az ELTE vizualizációs centrumában egy vetítővászon és egy 3D-s szemüveg segítségével interaktív módon is járhatunk a felszín alatt.

A Deák tér alatt rész az egyik legsűrűbb a térképen, a többi között itt fut össze az első három metró is. A videón sárga színnel az 1-es, pirossal a 2-es, kékkel a 3-as vonal látható, rózsaszínnel pedig az aluljáró és a vonalakat összekötő alagutak láthatók. A pincéket pinkkel, az óvóhelyeket narancssárgával, a mélygarázsok sötétlilával vannak ábrázolva; az M4 zöld, a főgyűjtőcsatorna barna színt kapott.


A Szabadság tér alatt található a sokáig titkosnak számító Rákosi-atombunker, az F4. Több lejárata is van, és összeköttetésben áll a 2-es metróval is, mivel együtt építették a kettőt. A vidéki bányászok persze, nem is tudták a föld alatt, mit építenek. Abban a hitben voltak, hogy csak metróalagutat - magyarázta Zsoldi Katalin a Kossuth rádió Közelről című műsorában.


Érdekes helyszín a II. János Pál, vagy korábbi nevén a Köztársaság tér is, amely kiemelt területnek számított a pártállami időkben. Városi legendák szerint a Bezerédi utca környékén egy alagúton keresztül át lehetett járni a párthoz fűződő épületekbe a pincékből indulva. Állítólag a járatokban pincebörtönök üzemeltek, emberek százai tűnhettek el ezekben. A terv- és levéltárakban ezekre utaló jelek nem találhatóak - mondta a kutató. A videón halvány rózsaszínnel látható a feltételezett alagút nyomvonala.


Ha még több földalatti budapesti térképre kíváncsi, kattintson ide!