Kedvezőnek tartják az államháztartás tavalyi hiányának alakulását az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az előzetes számok alapján szerdán azt közölte, hogy az államháztartás központi alrendszerének 2015. évi hiánya 1218 milliárd forint; a GDP-arányos hiány várhatóan 2 százalék lesz a tervezett 2,4 százalékkal szemben, az adósságszint pedig várhatóan 76 százalék alá csökken.

Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az 1218 milliárd forintos - elsőre nagynak tűnő - hiány oka, hogy számos uniós támogatás nem érkezett meg az Európai Bizottsággal folyó viták miatt. Ezekkel korrigálva a központi alrendszer hiánya mintegy 400 milliárd forint, a tervezett fele.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek kifejtette: egyes uniós átutalások csúszása a pénzforgalmi hiányt jelentősen, az EU által preferált módszertannal számolt eredményszemléletű deficitet viszont csak részben befolyásolja.

A szakértő szerint tavaly már év közben is látszott, hogy kedvezőek a költségvetési folyamatok, erőteljesen nőttek a bevételek, jelentősen csökkentek viszont a kamatkiadások, ezek határozták meg a deficit kedvező alakulását.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szintén hangsúlyozta, hogy a lakossági fogyasztás növekedése és az ehhez kapcsolódó adókból származó többletbevételek, illetve a foglalkoztatás bővülése és a munkabérek emelkedése miatt a személyi jövedelemadóból származó többletbevételek megalapozták a tervezettnél kedvezőbb adatokat.

A költségvetési konszolidáció, az államháztartási hiány csökkentése, illetve tartósan a GDP 3 százalék alatt tartása általános törekvés az EU-ban, és ebbe jól illeszkedik a magyar teljesítmény, amit támogat a gazdasági növekedés - jelezte a szakértő.

Forrás: MTI