Az igényelhető telkek mérete 640-1350 négyzetméter közötti, így alkalmas családi házak építésére - mondta a hirado.hu-nak Jászapáti polgármestere.
MTI Fotó: Varga György
Jászapáti ingyen telkeket adna a családi otthonteremtési kedvezmény feltételeinek megfelelő családoknak, így a vidéki térségekből való elvándorlás problémáján is segíthet a csok. Ez egyelőre terv, a képviselő-testület csütörtökön tárgyal róla - mondta el Farkas Ferenc polgármester a hirado.hu-nak. Az önkormányzati tulajdonú telkekre ingyen pályázhatnak a családok, első körben 12 építési telket tudnak rendelkezésre bocsátani a település új területén – mondta el a tervekről a polgármester.

Milliókat spórolhat, aki pályázik és nyer

Az igényelhető telkek 640-1350 négyzetméteresek, így alkalmasak családi házak építésére. Értékük a nagyságtól függően 1-2,5 millió forint, azaz ennyit spórol, aki pályázik és nyer. Nagy érdeklődés esetén, a város további területeket is bevonhat majd a programba. Második körben a mezőgazdasági telkeket minősítenék át, a harmadikban pedig az iparűzési adó terhére a város területén lévő romos ingatlanokat vásárolná meg, majd bocsátaná a pályázók rendelkezésére az önkormányzat.

Részben közművesítettek a telkek

A telkek, ahogy a polgármester fogalmazott, részben közművesítettek, a szennyvízelvezetés csonkja van meg. A közmű kiépítéséről a nyertes pályázóknak kell majd gondoskodniuk a telken. Az igénylés feltétele a büntetlen előélet, továbbá 180 nap igazolt munkaviszony. „Száz százalékig igazodunk a csok feltételrendszeréhez” – fogalmazott a polgármester.

A városvezető elmondta, hogy az ötlettel a helyben maradást szeretnék ösztönözni, továbbá céljuk, hogy Jászapátin ne romoljanak a demográfiai mutatók. Jelenleg csaknem 9 ezren élnek a városban. „Alapvető célunk, hogy helyben érezzék jól magukat a fiataljaink. Itt éljenek, itt vállaljanak munkát” – mondta Farkas Ferenc, a város polgármestere.

A pályáztatás folyamatos lesz

A telkekre a pályáztatás a tervek szerint folyamatos lesz. Az érdeklődőknek egy ötoldalas űrlapot kell kitölteniük. A beérkezett pályázatok a képviselő-testület bírálja el. A polgármester arról is beszélt, hogy Jászapáti már eddig is komoly családsegítő intézkedésekkel, kedvezményekkel segített az ott élőknek. Az Önkormányzat új munkahelyek létrehozását támogatta a város határában kialakított ipari parkban, a diákokat tanulmányi ösztöndíjakkal, tankönyvtámogatással segíti, az első lakáshoz jutó fiatalokat pedig 2007 óta részesíti vissza nem térítendő önkormányzati támogatásban.

Forrás: hirado.hu