Az idén akár két hitelminősítőnél is befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország - mondta Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletág igazgatója csütörtökön Budapesten, a cég sajtótájékoztatóján.
A kép illusztráció. (MTI/EPA/Justin Lane)
Ez vételi érdeklődést válthat ki a nemzetközi alapkezelőknél a magyar papírok, köztük a magyar részvények iránt, ami rövid távon erősítheti a forint árfolyamát. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az év során folyamatos dollárerősödésre lehet számítani.

A felminősítési várakozások miatt az év elején erősödhet a forint, azután az év végéig folyamatos gyengülés várható. Az Equilor elemzői szerint idén 320 forintig is elmehet az euró forintárfolyama, a dollár pedig a 320-330 forintos sávban mozoghat, de akár 332 forint is lehet.

A cég elemzői 2015 egészére 2,9 százalékos GDP-emelkedést várnak, idén 2,2 százalékkal bővül a magyar bruttó hazai termék.

Szántó András a világgazdasági folyamatokról elmondta: az euróövezet gazdasága a korábbiakhoz képest szerény ütemben ugyan, de bővült 2015-ben. Az Európai Központi Bank (EKB) gazdaságélénkítő programot indított, amely egyelőre csak mérsékelt hatást váltott ki, de a gyenge euró támogatta a növekedést.

Kiemelte: az látszik, hogy a világ nagy jegybankjai közül az amerikai Fed és az EKB eltérő politikát folytat, miközben a Fed szigorít, az EKB folytatja a gazdaság élénkítését, az euró-dollár árfolyamára is elsősorban az amerikai és az európai jegybankok egymástól széttartó monetáris politikája hat. Elmondta: az alacsony kőolajár nemcsak az inflációt tartja alacsonyan az euróövezetben, de a fogyasztást és a beruházást is erősíti, emellett a munkaerőpiaci helyzet javulása is támogatja a fogyasztást.

Kiemelte: 60-80 dolláros olajárra már nem lehet számítani, várhatóan idén a 30-40 dolláros sávban ingadozik majd az olaj hordónkénti ára. Hozzáfűzte: a kínai gazdasági növekedés lassulásától való félelem miatt nem biztos, hogy 2016-ban a Fed végrehajtja a várt 4 amerikai kamatemelést.

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője elmondta: 2016 az amerikai elnökválasztás éve, az amerikai elnökválasztás és a tőzsde folyamatai jelentősen hatnak egymásra. Kiemelte: a múlt század 20-as éveitől számítva, 4 kivételtől eltekintve, a tőzsdeindex mindig erősödéssel zárta a választási évet. Jellemzően csak válságok idején szakadt meg ez a trend, így 1932-ben, 1940-ben, 2000-ben és 2008-ban.

Kiss Mónika a magyar piaccal kapcsolatban elmondta: az MNB deklarált szándéka, hogy a teljes előrejelzési időhorizonton, azaz 2017 végéig változatlan szinten tartsa a jegybanki alapkamatot. Így hullámzó, irányt kereső hozamokra lehet számítani az év elején, majd február végétől a felminősítési várakozások pozitívan hathatnak - tette hozzá.

Kiemelte: az MNB kivárhat a márciusi inflációs jelentésig, valamint az EKB szintén márciusi kamatdöntő üléséig. A lengyel kamatpolitika addigra világossá válik, a lengyel jegybank 1 százalékra csökkentheti az irányadó kamatát. Ezért az MNB részéről inkább nem konvencionális eszközök alkalmazására lehet számítani, mint kamatcsökkentésre - mondta Kiss Mónika.

MTI