Horvát lapjelentések szerint egyre erősödik a Szociáldemokrata Párton (SDP) belül azok hangja, akik Zoran Milanovic ügyvezető miniszterelnök távozását akarják a párt éléről.

Milanovic ellenzői azzal érvelnek, hogy a párt az elmúlt néhány évben minden választást elvesztett: előbb a helyhatóságit és az európai parlamentit, majd az elnök- és parlamenti választást is, ezért pedig valakinek vállalnia kell a felelőséget - írta a minap a Jutarnji List.

Emellett a pártelnök megosztó személyisége és "arroganciája" sem nyerte el kritikusai tetszését, szerintük Milanovic "teljesen elvesztette az önkontrollt, ilyen állapotban pedig nem vezetheti a pártot".

A lavinát Ivo Baldasar, Split szociáldemokrata polgármestere indította el.

A választás után néhány héttel Baldasar az SDP vezetésének teljes lemondását követelte, miután kudarcba fulladtak a kormányalakítási tárgyalások, és a konzervatívok miniszterelnök-jelöltje kapott felhatalmazást kormányalakításra. Azóta egyre többen bírálják a választások óta ügyvezető miniszterelnököt pártján belül.

Milanovicot döntően kormányának tagjai támogatják, míg az SDP hagyományosan isztriai és spliti helyi szervezete erősebb baloldali pártot és megújulást akar.

Az SDP alapszabálya szerint a parlamenti választások hivatalos eredményének kihirdetése után, 150 napon belül meg kell tartani a párt tisztújító közgyűlését. Milanovic azt szeretné, ha a párt választmánya mielőbb összehívná a közgyűlést. Elemzők szerint azért, hogy ne maradjon idő egy megfelelő kihívó kiválasztására.

A Slobodna Dalmacija című horvát regionális napilap pártelnökjelöltként említi Ivo Baldasart, Split polgármesterét, Zlatko Komadinát, az SDP rijekai alelnökét, a Tengermelléki-fensíki megye elöljáróját, továbbá Zvonimir Mrsicet, a Podravka vállalat vezetőjét, Josip Leko volt házelnököt, valamint Tonino Picula európai parlamenti képviselőt is. Néhányan közülük már megerősítették, hogy indulnának a pártelnöki tisztségért.

Miközben a szociáldemokraták egy része belenyugodott, hogy a párt ellenzékből fog politizálni, Milanovic megragad minden alkalmat, hogy hatalmon maradjon és elgáncsolja a szerinte gyenge lábakon álló alakuló kormánykoalíciót a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Híd független párt között. A koalíciós kormány még mindig nem alakult meg, a felek között egyelőre a miniszterek személyéről folynak tárgyalások. Tomislav Karamarko, a HDZ elnöke újságíróknak hétfőn úgy nyilatkozott: még két hétre van szükségük, hogy teljes egészében létrejöjjön a kormány.

Eközben Milanovic a Novi List című regionális isztriai napilapnak adott interjúban kijelentette: "nincs mit újraértékelni, az SDP erős párt, és csak pokollá kell tennünk ellenfeleink életét, amit bírálóim nem tudnak megérteni". Hozzátette: minden pillanatban készen kell állniuk arra, hogy átvegyék a hatalmat.

"Az SDP most nincs abban a helyzetben, hogy mély önelemzést tartson, lélegzetvételnyi szünetre van csak szükség a két forduló között, és folytatódhat a harc" - húzta alá.

Politikai szakértők szerint az SDP elnökének üzenete egyértelmű: mielőbb tisztújító közgyűlést akar tartani, amelynek eredménye reményei szerint az lenne, hogy minden marad a régiben.

Forrás: MTI