A felvidéki magyar kulturális és tudományos élet - kerek és félig kerek születési évfordulókat ünneplő - nagyjait köszöntötték hétfőn Magyarország pozsonyi nagykövetségén.
A már hagyományos ünnepségen a felvidéki magyar közélet olyan neves szereplőinek mondtak köszönetet munkásságukért, akik 70. vagy annál magasabb születésnapjukat ünneplik. Az idén az 1930-ban, 1940-ben és 45-ben születetteket köszöntötték fel. A pozsonyi külképviselet rendezvényén, amelyet ezúttal nem az advent idején, hanem az új évben tartottak meg, a jubilánsokon kívül ezúttal is részt vett a felvidéki magyar közélet több neves képviselője.

A kulturális programmal bővített ünnepségen Czimbalmosné Molnár Éva magyar nagykövet köszöntötte a jubilánsokat. Lacza Tihamér, a szlovák közszolgálati rádió magyar adásának szerkesztője pedig a közéleti szereplők munkásságát méltatta: Szeberényi Zoltán egyetemi oktatóét, Fónod Zoltán lapszerkesztőét, Nagy János szobrászművészét, László Béla matematikusét, Tóth Elemér költőét, szerkesztőét, Zirig Árpád egyetemi oktatóét, Duray Miklós közíróét, volt politikusét és Szilva József festőművészét.

Harmati Zsolt, a pozsonyi magyar nagykövetség első beosztottja a külképviselet által megteremtett hagyományról az MTI-nek azt mondta: a köszöntésnek egyebek mellett üzenetértéke is van a fiatalabb nemzedékek számára. Így fel lehet hívni a figyelmet a helyi magyar közösségben tevékenykedő azon személyiségekre, akikre érdemes odafigyelni, akiknek az életművét érdemes felkarolni, továbbvinni. Hozzátette: a rendezvény ezentúl a felvidéki magyarsággal való jelképes kapcsolattartásról is szól, ami a megmaradás, valamint az összetartozás érzésének erősítése szempontjából mind Magyarországnak, mind a felvidéki magyarságnak fontos.

Forrás: MTI