Döntés nélkül ért véget a montenegrói kormány elleni bizalmatlansági indítvány vitájának első napja, a podgoricai képviselők kedden folytatják a parlamenti ülést.
A bizalmatlansági indítványt Milo Djukanovic kormányfő nyújtotta be önmaga ellen azt követően, hogy a balkáni ország decemberben meghívást kapott a NATO-ba, és egyre nőtt a feszültség a Nyugat-barát kormány és az oroszbarát ellenzék között.

A Milo Djukanovic vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) - főleg gazdasági kérdések miatt - vitába keveredett legjelentősebb koalíciós partnerével, a Szociáldemokrata Párttal (SDP), és úgy tűnik, 18 év után a két tömörülés útjai szétválnak. A kormányfő a hétfői parlamenti vitán úgy fogalmazott: "nincs hely azok számára, akik egyszerre akarnak kormányon és ellenzékben lenni". 

Nem biztos, hogy a legjobb pillanatot választotta a kormányfő arra, hogy szövetségeseit kritizálja, hiszen lehet, hogy éppen az SDP képviselőinek voksára lenne majd szüksége ahhoz, hogy ne bukjon meg a kormánya. A 81 fős törvényhozásban az SDP nélkül Milo Djukanovic 39 képviselő támogatására számíthat, ahhoz viszont, hogy bizalmat szavazzanak neki, 41 szavazatra lenne szükség. Sajtóbeszámolók szerint a kormányfő az ellenzéki Pozitív Montenegró (Pozitivna Crna Gora) nevű párt négy képviselőjében bízik, akiket a feltételezések szerint maga mellé tudott állítani. 

Az ellenzék és szimpatizánsai közben vasárnap és hétfőn is a parlament épülete előtt tüntettek a kormány és a NATO-csatlakozás ellen.

A montenegrói kormányt 2012. december 4-én választották meg, elemzők szerint pedig Milo Djukanovic bizalmatlansági indítványának célja az volt, hogy a politikus az év második felében esedékes választások előtt felmérje az erőviszonyokat.

Milo Djukanovic rövid kihagyásokkal 25 éve vezeti a 650 ezres lakosságú, 2006-ban függetlenné vált országot miniszterelnökként vagy köztársasági elnökként.

Forrás: MTI