Bezárja kairói irodáját a német Friedrich Naumann Alapítvány a Szabadságért; a szervezet elnöke szerdán nemzetbiztonsági megfontolásokból fakadó közigazgatási megszorításokkal indokolta a lépést.
"Ha minden politikai szemináriumot és konferenciát, amelyet egyiptomi partnerekkel közösen szervezünk, a belbiztonság elleni lehetséges fenyegetésnek vesznek, akkor az az alapjaitól fosztja meg a munkánkat" - mondta Wolfgang Gerhardt.

A regionális iroda a jövőben a jordániai fővárosból, Ammánból irányítja közel-keleti tevékenységét. Jelenleg annak lehetőségét vizsgálják, hogy legalább korlátozott mértékben fenntartsák működésüket Egyiptomban.

A döntést többéves közigazgatási harc előzte meg, így a hatóságok 2014 végén arra szólították fel az alapítvány Kairóban működő regionális irodáját, hogy azonnal rekessze be minden tevékenységét. Mindezt nem a projektek politikai jellegével, hanem az alapítvány jogi státuszával indokolták, amely röviddel azelőtt született, és az országban működő nem kormányzati szervezetekre vonatkozó új jogszabállyal függ össze.

A törvény értelmében minden szóban forgó szervezetet arra köteleztek, hogy újból regisztrálja magát. A német liberális Szabad Demokrata Párthoz (FDP) közeli alapítvány elnöke, Gerhardt akkor azt mondta, megvizsgálják, hogy mi lenne a megfelelő lépés.

Nem ez az első ilyen eset. A német jobboldali Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közeli Konrad Adenauer alapítvány kairói irodavezetőjét és helyettesét 2013-ban a szervezet több tucat munkatársával együtt több éves szabadságvesztésre ítélték illegális tevékenységek és külföldről származó, törvénytelen finanszírozás vádjával. Az említett két tisztségviselőnek még időben sikerült elhagynia az országot.

A régió stabilitásában játszott egyiptomi szerep háttérbe szorította az országban uralkodó emberi jogi helyzettel kapcsolatos nyugati aggodalmakat. Ennek megfelelően a Berlin és Kairó közti kapcsolatok is új lendületre kaptak tavaly óta, amit a két oldal között született milliárdos üzleti megállapodások kísértek.

Mindazonáltal a német alapítványok egyiptomi működését korlátozó hatósági intézkedések, és az ezekkel kapcsolatos diplomáciai feszültségek nem merültek feledésbe. A két fél külügyminiszterei legutóbb egy hete találkoztak Berlinben, ahol a német oldal az említett akadályok megszüntetését sürgette. Az egyiptomi diplomácia vezetője, Számeh Sukri is a problémák megoldása mellett foglalt állást, konkrét lépésekről viszont azóta sem tudni.

Forrás: MTI