Többek között a könnyűzene és a képzőművészet kapcsolatát vizsgáló, a Bartók-jubileumhoz csatlakozó, lengyel, valamint albán és koszóvói alkotók munkáit bemutató kiállítások szerepelnek a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) idei programjában.
A Lumú rekordlátogatottsággal zárta a 2015-ös évet: a 2014-es 70 ezerhez képest tavaly 115 ezren látogattak a múzeumba nyolc időszaki és egy állandó kiállításra, az 500 program és foglalkozás pedig 15 ezer résztvevőt vonzott - mondta el a Lumú szerdai sajtótájékoztatóján Fabényi Julia igazgató, aki a tavalyi sikerkiállítások közül kiemelte a Zsigmond Vilmos fotográfiai munkásságát bemutató és a nemrég zárult pop art-tárlatokat.

Mint hozzátette, folytatódott a gyűjteménygyarapítás is, az elmúlt évben elsősorban a hetvenes évek konceptuális művészete, a fiatal generáció tehetséges alkotóinak munkái, multimediális művek, valamint orosz művészek alkotásai jelentették a prioritást.

A Lumú feladatköre kibővült a Velencei Biennálé magyar kiállításainak megszervezésével. A múzeumban új szervezőcsapat állt fel, és elindult az archívum fejlesztése is, így rövidesen elérhető lesz a biennálé összes magyar és nemzetközi kiállításának katalógusa 1947-ig. Az idei építészeti biennálén a magyar pavilonban az Arkt építészstúdió Aktivátorok című kiállítása lesz látható május 26. és november 27. között - közölte az igazgató.

Az év első kiállítása a Lumúban Záborszky Gábor három évtizedes munkásságát tekinti át festményeken, grafikákon, objekteken, installációkon és szobrokon - köztük 15 új művön - keresztül, majd egy Érmezei Zoltán-retrospektív és a Makói Grafikai Művésztelep történetét csaknem 300 művel bemutató tárlat következik.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében egy német és egy magyar kiállítás is visszatekint a könnyűzene és a képzőművészet kapcsolatára: a Szenvedély - Rajongás és Művészet címmel a berlini Künstlerhausból érkező tárlat az internet és a közösségi média előtti időszak, a hatvanas-nyolcvanas évek zenei rajongói magatartását járja körül, különös tekintettel a rockzenére, a Rock/tér/idő című kísérő kiállítás pedig a magyarországi könnyűzene és képzőművészet kölcsönhatásainak közelmúltjáról szól majd.

Nyáron Peter Farago és Ingela Klemetz Farago Women in Chanel című fotográfiai projektje lesz látható a Lumúban, majd nagyszabású válogatás tekinti át Albánia és Koszovó kortárs művészeti szcénáját. A mintegy harminc művész részvételével nyíló kiállítás Magyarországon első alkalommal összpontosít együttesen Albánia és Koszovó elmúlt tíz-tizenöt évének alkotásaira és művészeti pozícióira, dialógust kezdeményezve az egy nyelvet beszélő két ország művészeti színtereinek közös pontjairól, olykor egymásnak ellentmondó aspektusairól - hangsúlyozta Fabényi Julia.

Hommage a Bartók címmel szervez kiállítást a zeneszerző halálának 70. évfordulója alkalmából a Ludwig Múzeum október 6. és november 20. között. A Lumú olyan műveket kíván bemutatni, melyek a képzőművészet kortárs készlettárával, Bartók munkásságára utalva vagy alapozva jelenítik meg a bartóki eszmét.

Európa egyik idei kulturális fővárosa mutatkozik be októbertől Vadnyugat - Az avantgárd Wroclaw története címmel; a csaknem 500 műből álló kiállítás mellett a Young Poland címet viselő tárlat a lengyel képzőművészek legújabb generációjával ismerteti meg a budapesti közönséget - számolt be a múzeum idei programtervéről Fabényi Julia.

Forrás: MTI