Nyírmeggyesen az óvoda vezetője pályázott és nyert: ma már a sószobában, játszva tisztul közel száz gyermek tüdeje, így kevesebb óvodást fenyeget az asztma.
Illusztráció. MTI Fotó: Mészáros János
Magyarországon nincs természetes sóbarlang, de ma már sok mesterséges, asztmát gyógyító hely létezik, ahol a belélegzett levegő magas nátrium-klorid tartalma magához vonzza a nedvességet a hörgők felszínén. Az ozmotikus hatás következtében nyákoldás következik be, mely elősegíti a köpet eltávolítását a hörgőrendszerből. A sószoba levegője megállítja a baktériumok növekedését és szaporodását, illetve baktériumölő hatású is.

Nyírmeggyesen az óvoda vezetője pályázott és nyert sószoba kialakítására, és a sikeres pályázatnak köszönhetően ma már játszva tisztul közel száz gyermek tüdeje, így kevesebb óvodást fenyeget az asztma.


A sófalhoz parajdi sótömböt használtak, a két prizmaablak himalájai sótéglából van kirakva, a falba pedig színterápiát is beépítettek. A sószoba egyszeri beruházás volt, a továbbiakban semmilyen fenntartási, karbantartási költségre nem kell számítani, tájékoztatott Szarkáné Sarka Enikő, vezető óvónő a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Hozzátette: mindössze arra kell figyelni, hogy nedves levegő ne kerüljön a sószobába.

Harsányban több mint kétszáz régi borospince található. A község önkormányzata megvásárolta az egyiket, és a 240 méter hosszú, négyágú pince két ágában sópincét hozott létre, amely szerdától szombatig 10-től 19 óráig tart nyitva, mondta el a műsorban a helyi képviselő testület egyik tagja. Szilvási Mária hozzátette: a pince felső részében borházat és egészségshopot alakítottak ki.


Harsány testvértelepülése Parajd, így egyértelmű volt, hogy onnan hozzanak sót a pincébe. A látogatók relaxációs székben élvezhetik a sópince jótékony hatását, a gyerekeknek pedig föld alatti játszóteret alakítottak ki, ahol hintázhatnak, trambulinozhatnak vagy rajzolhatnak gyógyulás közben. A település óvodásainak és iskolásainak hetente egyszer, az órarendbe építve van ingyenes sópince-látogatás.