Nyilvános vitaestet szervez a fegyverviselés és -eladás szigorításáról csütörtök este az amerikai CNN hírtelevízió, az est vendége lesz Barack Obama elnök is, a Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA) azonban visszautasította a részvételt. 
A rendezvényt a George Mason egyetemen, az észak-virginiai Fairfax városkában tartják, a CNN hetek óta készül rá. Jelen lesz az amerikai elnök, aki válaszol a publikum kérdéseire, valamint exkluzív interjút is ígért a csatorna egyik sztárjának, Anderson Coopernak. 

"Az NRA semmi okot nem lát arra, hogy részt vegyen egy, a Fehér Ház által irányított PR-hadműveletben" - ezzel a nyilatkozattal utasította vissza a meghívást a szövetség szóvivője, Andrew Arulanandam a CNN-nek adott interjúban. A tévécsatorna közölTE: nem a Fehér Ház kezdeményezte a vitaestet és az élő adást e témáról. 

A vitaesten ezúttal is jelen lesznek - csakúgy, mint a Fehér Házban kedden, amikor az elnök bejelentette az intézkedés-csomagot - olyan vendégek, akiknek hozzátartozói fegyveres erőszak áldozatai lettek. Így például Jillian Soto, akinek tanárnő nővére 2012-ben a connecticuti Sandy Hook városka iskolájában történt lövöldözésben vesztette életét. 

Az Egyesült Államokban egyébként változatlanul heves viták és történeti visszatekintéssel kiegészített elemzések tárgya az elnöki rendelet. 

A CNN összefoglalót készített arról, hogy az elmúlt száz évben az amerikai elnökök hogyan próbálták visszaszorítani a fegyveres erőszakot. Franklin Delano Roosevelt elnöksége idején például, 1934-ben, az amerikai törvényhozás olyan új törvényt fogadott el, amely szabályozta és adókivetéssel próbálta visszafogni a szervezett bűnözés által használt lőfegyverek forgalmát és alkalmazását. 1968-ban Lyndon B. Johnson elnök - elemzők szerint a Kennedy-fivérek meggyilkolása miatt is - újabb reformot vezetett be. Johnson ekkor hozta létre az Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver-, és Robbanóanyag-ügyi Irodát (ATF), amely szövetségi intézmény. 

Reagan elnök 1986-ban kompromisszumosnak mondott törvényt írt alá; ez a többi között megtiltotta automata fegyverek eladását magánszemélyeknek, ugyanakkor a fegyverlobbi nyomásának engedve azt is megtiltotta, hogy országos lőfegyver-adatbázist hozzanak létre. Bill Clinton 1993-ban és 1994-ben is szigorított. 1993-ban egy 12 évvel korábbi esetre hivatkozva írt alá új törvényt: 1981-ben ugyanis merényletet kíséreltek meg az akkori amerikai elnök, Ronald Reagan ellen, s ekkor megsebesítették az elnök sajtótitkárát, James Bradyt. Ekkortól valamennyi, szövetségi engedéllyel rendelkező fegyverforgalmazónak kötelezően ellenőriznie kellett a vásárlókat. 1994-ben pedig Clinton aláírta a támadófegyverek forgalmazásának betiltásról szóló törvényt.

Forrás: MTI