A Jobbik szerint nem eladni kell azt a 400 ezer hektárnyi állami földet, amelyet a kormány árverések útján értékesít, hanem tisztességes pályázati rendszeren keresztül bérbe adni - mondta Magyar Zoltán, a párt országgyűlési képviselője szombaton.
Az ellenzéki politikus a Felcsúton tartott sajtótájékoztatóját követően az MTI-nek telefonon elmondta, egyszerűen érthetetlen számukra az állami földek eladása, mert így nem teljesül a Fidesz eredeti szándéka, a helyben lakó családi gazdaságok megerősítése.

Magyar Zoltán megfogalmazása szerint: a kormány márciusban újraindítja azt az "őrületet, amit már korábban megismerhettek az emberek", amelynek "emblematikus figurája" Mészáros Lőrinc felcsúti fideszes polgármester, aki kétmilliárd forint értékben vásárolt eddig állami földet.

A Jobbik határozott véleménye szerint nem igaz, hogy helyben élő családi gazdálkodókat akar földhöz juttatni a kormány az árveréseken, hiszen magyar gazdák nem is tudnának ekkora összegeket földvásárlásra fordítani. Pártja a földprivatizáció azonnali leállítását követeli és felszólítja a Mészáros-családot, hogy a földeket szolgáltassák vissza - tette hozzá.

Magyar Zoltán aggályosnak nevezte, hogy az árveréseken külföldiek szereznek termőföldeket Magyarországon. Példaként említette, hogy Somogy megyében egy olasz befektető vásárolt meg több száz hektár földet. Véleménye szerint a hasonló esetek elkerülése érdekében az uniós csatlakozási szerződést újra kellene tárgyalni.

Forrás: MTI