A Varsói Magyar Kulturális Intézet fennállásának nyolcvanadik évfordulójáról emlékeznek meg a lengyelországi őszi kulturális évad végén. Az intézmény történetéről és az ünnepi programokról Tischler János, az intzet igazgatója beszélt az MTI-nek.
Az intézetet csütörtökön a Varsói Filharmóniában köszöntik, az ünnepi esten az Erdődy Kamarazenekar adja elő 20. századi és a kortárs magyar és lengyel zeneszerzők, Weiner Leó, Selmeczi György, Orbán György, Aleksander Tasman és Grazyna Bacewicz műveit.

Felidézte, hogy az 1935-ben olvasóteremként és tájékoztató központként indult intézmény nehéz körülmények között kezdte meg munkáját, mivel az "első világháborút követően az államiságát megújító Lengyelországnak és Magyarországnak újból egymásra kellett találnia". Tischler János kiemelte az intézetet a második világháború kitöréséig vezető Divéky Adorjánt, akinek jelentős szerepe volt az intézet sikeres működésében. Róla nevezték el az 1999 óta működő magyar hétvégi iskolát, amely a kulturális központban működik.

Az intézet működését a második világháború szakította meg, a központ az 1948-as újranyitás után a Magyarországról hazatért háborús lengyel menekültek, az úgynevezett boglarczykok, valamint a háború előtti polgári értelmiségiek találkozóhelye lett.

Tischler János beszámolt az intézet terveiről is: a 2016-ban és 2017-ben esedékes lengyelországi magyar kulturális évadról beszélt, amely az 1956-os forradalom 60. évfordulójához kötődik.

Az évad egyik kulcspillanata  a magyar fiatalok részvételével is szervezett júliusi krakkói katolikus világtalálkozó lesz, valamint azok a programok, melyeket Wroclawban - Európa kulturális fővárosa 2016-ban - rendeznek meg.

"Lehetőség nyílik arra, hogy országszerte, kisebb lengyel településeken is felfrissítsük és hosszabb távon is fenntartsuk a kortárs magyar kultúra és a magyar kulturális hagyomány jó hírét" - értékelte Tischler János a nagyszabású programsorozat jelentőségét, melynek megvalósítására 700 millió forintot szánnak.

Forrás: MTI