Újabb negatív rekordot állított fel a Brent kőolajszabvány hétfőn, miután megállíthatatlannak látszik a világpiaci olajkínálat növekedése. Az USA-ban szaporodott a működő olajkutak száma, miközben az OPEC kétségbeesetten igyekszik kiszorítani a piacról az amerikai termelőket.
A londoni Brent kőolaj ára 2004 közepe óta nem látott mélységbe hanyatlott a hét elején, miután a kereskedők úgy látják, hogy a közel-keleti és az észak-amerikai termelők a piaci részesedésük növelése érdekében folytatott harcukkal tovább növelik a túlkínálatot - jelentette a Bloomberg. A határidős jegyzések 2,3 százalékkal esetek a december 20-ra végződő hét 2,8 százalékos szánkázása után.

A februári szállítású Brent ára több mint nyolcvancentes hanyatlás után hajszál híján átlépte a 36 dollár/hordós szintet - utoljára ebben a mélységben 2004. július 2-án jár a jegyzés. Ezt követően kissé felfelé korrigált az olajszabvány ára. A Brent idén eddig 36 százalékot veszített az értékéből, 2015 lesz a harmadik olyan egymást követő év, amikor csökken a Brent ára.

Az észak-amerikai WTI januári szállításra 34,50 dollár/hordóig süllyedt a New York-i árutőzsdén. Ez hétéves mélypontot jelent. A februári szállítású Brent és WTI ára között 70 centre szűkült a különbség, mivel a kereskedők arra számítanak, hogy az amerikai export beindulása mérsékelheti az USA-ban kialakult kőolajfelesleget. A washingtoni törvényhozás pénteken járult hozzá a 40 éve érvényben lévő olajkiviteli tilalom feloldásához.

Több kúton termelnek

Az olajáresést váró hangulatot fokozta, hogy a Baker Hughes olajipari szolgáltató cég adatai szerint július óta 17-tel, 541-re nőtt a használatban lévő kutak száma az USA-ban. Az amerikai olajkészletek megközelítették a 480 millió hordót, ami 130 millióval több az ötéves átlagnál - jelentette az EIA, az Egyesült Államok energiahivatala.

Az olajkitermelés közel-keleti "frontját" az OPEC december eleji tanácskozásán történtek határozzák meg. Szakértők szerint a kartell gyakorlatilag feladta a kitermelés korlátozását, s ezzel az árak növelését, mert attól tart, hogy ha ezt tenné, azzal csak a szervezeten kívüli termelők piaci részesedését növelné.

A napi 1,3 millió hordós túlkínálat és az OPEC megosztottsága rövid távon nyomást gyakorol az árakra - mondja Giovanni Staunovo az UBS elemzője.

Nem lesz sima az export

A kínálat kiigazítása azonban már megkezdődött. Az OPEC-en kívüli termelés növekedés majdnem leállt és jövőre hanyatlásra várt - teszi hozzá a szakember. Hasonlóan optimista nyilatkozatokat adtak az Kőolaj-exportáló Arab Országok Szervezetének katari találkozóján részt vevő olajminiszterek is. Ebben a szervezetben az OPEC hét tagállama képviselteti magát.

Eközben a szakértők már az amerikai kőolajexport-tilalom feloldásának hatásait találgatják. Miközben a döntés több mint egy generáció óta nem látott változást hozhat az USA olajiparában, a kivitelnek lehetnek korlátai.

Egyrészt az ázsiai olajfinomítók, amelyek vásárolhatnának amerikai olajat, a másfajta - egyebek mellett nagyobb kéntartalmú - közel-keleti nyersanyaghoz alkalmazkodtak, másrészt a szállítási útvonal hosszabb lenne, ami növelné a költségeiket.

Erősítettek az oroszok

Meglepte a szakértőket, hogy a Szovjetunió összeomlása óta nem látott tempóban bővül az olajkitermelés Oroszországban. A moszkvai vezetés elleni amerikai és európai szankciók miatt az ottani termelők nem jutnak hozzá bizonyos korszerű technológiákhoz, ezért mindenki arra számított, hogy visszaesik az olajbányászat. Ezzel szemben az orosz szakembereknek valahogy sikerült több olajat kifacsarni a régi lelőhelyekből és be tudtak indítani néhány újat.

Ugyanakkor a szakértők szerint nem lehet néhány évnél tovább fenntartani a felpörgetett kitermelést. Az adóemelések - amelyekkel pótolni kívánják a jóval magasabb korábbi olajexport-bevételeket terhelő alacsonyabb adókból származó jövedelmet -, illetve a befektetési források hiánya visszavetette az új mezők feltárását. Idén 21 százalékkal csökkentek a kutatófúrások.