Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légicsapásai megölték az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet pénzügyminiszterét és két további magas rangú vezetőjét Irakban.
Steve Warren, az amerikai hadsereg szóvivője szerint megölték Abu Szaláhot, az IÁ pénzügyeinek kezelőjét, valamint a szervezet zsarolási tevékenységeinek koordinációjáért felelős vezetőjét, illetve egy végrehajtásért felelős másik vezetőt is. Warren megjegyezte, hogy az illegális olajkereskedelem mellett a helyi lakosságtól kizsarolt összegek jelentik a dzsihadisták fő bevételi forrását."Mindhármuk légicsapások áldozata lett. Ez Irak területén történt" - mondta Warren, aki Bagdadból videokonferencia útján nyilatkozott a Pentagonban összegyűlt újságírók előtt.

Washington az Iszlám Állam ellen Irakban 2014. augusztus 8., Szíriában pedig szeptember 23. óta folytat légicsapásokat. Irakban az Egyesült Államokat Ausztrália, Nagy-Britannia, Jordánia, Kanada, Hollandia és Franciaország, míg Szíriában Ausztrália, Bahrein, Jordánia, Kanada, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Törökország és Franciaország légiereje támogatja.

Forrás: MTI