Másodszori kísérletre hétfőn sikerült megtartania alakuló ülését az új összetételű horvát parlamentnek, amelynek elnökéül Zeljko Reiner akadémikust, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltjét választották meg.

Zeljko Reiner volt az egyetlen jelölt a házelnöki tisztségre. Az új parlamenti elnököt 88 igen szavazattal, 1 nem ellenében, 62 tartózkodás mellett választották meg a 8. törvényhozási ciklusát kezdő 151 tagú nemzetgyűlés (szábor) elnökének. Az eddig kormányzó szociáldemokraták tartózkodtak a szavazásnál.

A 62 éves Zeljko Reiner Zágrábban született. A horvát fővárosban szerzett általános orvosi diplomát. Tanulmányait Németországban, Hamburgban és az Egyesült Államokban folytatta, Oklahoma Cityben szerzett tudományos fokozatot. Egyetemi tanár, a horvát tudományos akadémia és több nemzetközi orvosi szervezet tagja. 1993-tól 1998-ig a jobboldali kormány egészségügyi miniszterhelyettese, 1998 és 2000 között egészségügyi minisztere volt. 2012-től a parlament alelnöki tisztségét töltötte be.

A november 8-án tartott parlamenti választáson a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) és a jobboldali ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) fej fej mellett végzett. Egyikük sem rendelkezett az önálló kormányalakításhoz elegendő mandátummal, emiatt koalíciós partnert kellett keresniük. Az SDP és a HDZ vezette két választási szövetség egyaránt 56 mandátumot szerzett a 151 tagú horvát törvényhozásban. A harmadik legtöbb - tizenkilenc - mandátum a Híd Függetlenek Listájának (Most) jutott. A választások után a kormányalakításról folytatott nem hivatalos, puhatolózó tárgyalások során a Híd négy képviselője távozott a pártból.

A Híd végig technokrata miniszterelnök által vezetett, parlamenti támogatással rendelkező szakértői kormányt javasolt, majd végül ennek megvalósításában a konzervatívokkal állapodott meg december 23-án. Ezt megelőzően december 3-án kudarcba fulladt az új horvát parlament első alakuló ülése, mert a jelen lévő képviselők többsége nem tudott dönteni az új házelnök személyéről. A mostani alakuló ülést már Kolinda Grabar-Kitarovic államfő hívta össze, miután múlt csütörtökön a HDZ vezette pártszövetséget és a Hídat megbízta a kormányalakítással.

A száborba 140 képviselőt közvetlenül, nyolcat a kisebbségi listákról választanak. További három képviselő a horvát diaszpórákból kerül be. A választási eredmények szerint az említett pártok mellett még átlépi az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöböt az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális liberális párt (3 mandátum), a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) nevű regionális jobboldali párt és Milan Bandic Zágráb polgármesternek a pártja, a BM 365 (2-2 mandátum), továbbá az egyik politikai irányzathoz sem kapcsolódó Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet, valamint a Sikeres Horvátország választási lista (1-1 mandátum).

Forrás: MTI