A fogyatékos emberek integrációjának fontosságára hívják fel a figyelmet a Nemzeti Színházban Jobb velünk a világ! címmel megvalósuló egész napos rendezvénysorozattal és ünnepi díjátadó gálaesttel a Fogyatékos Emberek Világnapján, csütörtökön.
Az esemény fókusza a fogyatékos emberek munkába állítása, alternatív foglalkoztatási formák keresése - hangzott el a Nem Adom Fel Alapítvány a Salva Vita Alapítvánnyal közös, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Színház támogatásával megvalósuló programjának csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A 2008-ban útjára indított Jobb velünk a világ! kezdeményezés keretében az idén a Nemzeti Színházban érzékenyítő tréningeken vesznek részt középiskolások és színészek, a napot gálaműsor zárja, a Csík Zenekar, a sérült emberekből álló Nemadomfel Együttes és az integrált Never Give Up Gospel kórus fellépésével.

Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos azt mondta: bízik benne, hogy a rendezvénysorozattal kapott impulzus ki fog tartani egész évben, hogy ne csak a világnapon legyen szó a fogyatékosokról, hanem az év minden napján.

Kiemelte: a fogyatékkal élők ügye nemcsak az érintetteké és a velük foglalkozóké, hanem mindannyiunk közös ügye. "Mi magyarok akkor lehetünk sikeresek, hogy ha a gyengébbeknek is adunk lehetőséget" - hangoztatta.

Papp Szabolcs, a Jobb velünk a világ! program és a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője kiemelte: az esemény a szeretetről és az odafigyelésről szól. Rámutatott: egyre jobban el lehet helyezkedni megváltozott munkaképességűként. Példaként említette, hogy a 8. kerület szívében a sérült emberek összefogásával nyílik a Nem Adom Fel Cafe&Bar, Budapest első fogyatékossággal élő emberek által működtetett kávézója.

Vidnyánszky Attila, az eseménynek második éve otthont adó Nemzeti Színház igazgatója elmondta: nyitott színházként megpróbálnak valóban befogadókká válni, számos programot valósítanak meg, de ez az egyik legfontosabb számukra. Így advent időszakában pedig különösképpen fontos, mert a leglényegesebb dolgokról szól, amelyekről szólhat a színház - tette hozzá.

Bonecz Ervin, a 90 decibel Project vezetője elmondta: 2010 óta akadálymentesítik a színházi előadásokat látássérülteknek és hallássérülteknek. Szeretnék elérni, hogy az előadások a narrátorokon, illetve a jelnyelvi tolmácsokon keresztül akadálymentesen eljussanak ehhez a két csoporthoz. Ebben az egyik fő partnerük a Nemzeti Színház, amellyel közösen érzékenyítő tréninget is indítottak.

Az esti gálán adják át a Pro Caritate díjakat, valamint a Salva Vita Alapítvány kezdeményezésére létrehozott Fogyatékosság-barát Munkahely címeket. Ez utóbbival azokat a munkahelyeket ismerik el, amelyek sokat tesznek azért, hogy a fogyatékos emberek munkához jussanak. Vég Katalin, a 22 éve működő alapítvány ügyvezetője elmondta: a díjakat 2010 óta évente adják át az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen. Az idén 29 szervezet - 14 új pályázó és 15 korábban a címet elnyert cég - veheti át az elismerést.

A Fogyatékosság-barát munkahely címet viselő McDonald's Magyarország képviselőjeként Csatalinácz Adrienn HR-menedzser kiemelte: a cég jelenleg mintegy 100 fogyatékossággal élőt foglalkoztat, akik egyharmada több mint öt éve dolgozik náluk - mondta.

Csík János, a gálán fellépő Csík Zenekar vezetője kiemelte: a zenekar mindig is fontosnak tartotta, hogy jótékonysági koncerteket adjon és segítsen a rászorulókon.

Forrás: MTI