A sok bulváros cikk között üdítő volt a weborvos oldalán 3 napja megjelent cikk. Igaz, nem mindenkinek aktuális most, de egyben ezzel a tudással felvértezve meg is előzhetjük a ránk váró veszélyeket.
A testünk a korral nem csak egyszerűen öregszik, hanem a működésének apró részletei is változnak. Például 50 éves korunkra 20 éves önmagunkhoz viszonyítva 25-30 százalékkal csökken a napi energiaszükségletünk. Ez azt jelenti, hogy észrevétlenül 12-15 kg súlyfelesleget felhalmozhatunk, ha nem csökkentjük a kalória bevitelünket, vagy fokozatosan nem alakítjuk egyre sportosabbra a napirendünket.

A cikk kiemeli, hogy napi egy-két falat is jelentős lehet. Hiszen 10 év alatt akár napi 40 kalóriával több táplálék (pl. 4 falat kenyér, 4 korty kóla, 1 kocka csokoládé) is 5-15 kg súlyfelesleget hozhat létre.

Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos az elhízás elkerülésére, az egészséges életmód kialakítására, illetve szükség esetén az eredményes, egészséges és maradandó fogyás beindítására 4 fontos tanácsot tart megszívlelendőnek:

1. Tudatosan tervezzük meg az étkezéseinket. Álljunk át a napi ötszöri étkezésre.

2. Találjuk meg a számunkra kedves sportot és űzzük rendszeresen. Figyeljünk az izomzatunk megtartására.

3. Ha vannak alvásproblémáink fordítsunk megfelelő figyelmet a minőségi alvásra.

4. Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Ne igyunk túl keveset, és megfelelő minőségű folyadékot fogyasszunk.


Szakmai szempontból tökéletes cikket olvashattunk a weborvos oldalán. Az ehhez hasonló figyelemfelhívó cikkekre tömegével lenne szükség a világhálón, hogy az egészsége érdekében minél több ember tegyen. A cikk tájékoztató értéke pedig biztosítja, hogy a megfelelő dolgokat tegye az ember.

Magánemberként, nem szakmai szempontból is csak a dicséret hangján szólhatok a cikkről. Könnyen követhető, logikusan felépített élvezetes olvasmány, ami ráadásul értékes tartalommal bír.

Neked mi a véleményed a témáról? Oda fogsz figyelni ezentúl, hogy idén már egy kicsit többet kell mozognod, mint tavaly? Vagy egy kicsit kevesebbet kell enned? Jelentőséget fogsz tulajdonítani akár egy kocka csokoládénak, vagy egy korty üdítőnek?