A Paks II beruházásról tegnap közzé­tett független, nemzetközi tanulmányból világosan kitűnik, hogy az erőmű várható bevételei magasabbak lesznek, mint költségei, és bármilyen állami támogatás nélkül biztosítható a működése – kommentálta a Magyar Időknek a Rothschild bankház elemzését Aszódi Attila. A tanulmányt készítő szakemberek szerint a beruházás megáll a lábán szabadpiaci körülmények között is, sőt versenyképes és megtérülő – magyarázta. Hozzátette: ezzel az elemzéssel a magyar álláspontot, illetve annak az egyéb jelentésekkel való összehasonlítását tárták a nyilvánosság elé.
A paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos a nyilvánosságra hozatal időpontját azzal indokolta, hogy az Európai Bizottság mélyreható vizsgálatában most nyílt meg a lehetőség harmadik szereplő véleménynyilvánítására. A tanulmány készítői összehasonlították és összesítették a korábban készült elemzéseket. A számos vizsgált szempont között szerepel az újonnan építendő atomerőmű villamosenergia-termelési önköltsége. Elemezték azt is, hogy az árampiaci árakat milyen tényezők és milyen irányba befolyásolhatják a jövőben. Ez alapján megállapították, hogy számottevő áremelkedés várható a villamos energia piacán, melynek következtében az új blokkok önköltségi áránál magasabb piaci árakra lehet számítani. Összevetették az erőmű rendelkezésre állása és a megtermelt villamos energia mennyisége alapján a várható bevételeit a költségeivel. Így jutottak arra a következtetésre, hogy a beruházás állami támogatás nélkül is meg fog térülni.

Mint ismert, az Európai Bizottság a közelmúltban bejelentette, hogy részletes, mélyreható vizsgálatot folytat a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartását célzó beruházással, azaz a Paks II projekttel kapcsolatban. Ennek pedig nagyon fontos eleme az, hogy az egész ügyet megnyitják a szélesebb nyilvánosság számára is, és várják az ezzel kapcsolatos véleményeket – magyarázta lapunknak Aszódi Attila kormánybiztos. Hozzátette: a magyar kormány ezért döntött úgy, hogy közzéteszi azt a részletes elemzést, amelyet a Rothschild bankház készített.

A magyar kabinet közlése szerint az elemzés eredményeit Margrethe Vestager versenyjogi biztosnak is megküldték. Kiemelték, hogy a Rothschild bankház elemzése tételesen reagál a más tagországok és piaci szereplők által korábban publikált kritikákra, amelyek azt sugallják, hogy az új atomerőművi blokkok megépítése nem lenne gazdaságos. A nemzetközi bankház következtetése szerint az új létesítmény bevételei elegendőek lesznek minden költség fedezésére, beleértve a tőke, annak kamatai, az üzemanyag, az üzemeltetés, a karbantartás, a hulladékkezelés és a majdani leszerelés költségeit is.

Az elemzés azt is megerősíti, hogy a projekt a liberalizált és összekapcsolt európai közös energiapiacok céljának megfelelően valósul meg. A beruházás hozzájárul az ellátás biztonsághoz, a klímavédelmi célkitűzések teljesítéséhez és a megfizethető áramár fenntartásához garantált villamosenergia-átvételi ár nélkül. A közel százoldalas, angol nyelvű elemzés teljes terjedelmében az MVM Paks II projekttársaság és a kormány honlapján is elérhető.