A termelési teljesítmény növekedésére, de stagnáló üzleti hangulatra számít jövőre a német gazdasági ágazatok többsége az IW (Institut der deutschen Wirtschaft Köln e.V.) gazdasági kutatóintézet felmérése szerint.
Az IW által megkérdezett 46 szakmai képviseleti szervezetből 29 számít saját ágazata teljesítményének növekedésére, hét pedig a csökkenésére. A beruházások növekedését 17 szervezet, csökkenését pedig öt jelezte előre. 

A foglalkoztatás növelését, illetve csökkentését egyaránt 12 szervezet jelezte előre, vagyis a termelés és a beruházások növekedéséből nem következik a munkahelyek számának növekedése is. A munkahelyek növekedését leginkább gátló tényezők közül a szövetségi minimálbér bevezetését és a pénzügyi szektorban megszigorított szabályokat emelték ki a legtöbben. 

Az IW felmérésében 12 szervezet jelezte, hogy az üzleti hangulat javulására számít jövőre, 13 pedig a romlására. A kockázati tényezők közül a feltörekvő piacok gazdasági lassulását és a fokozódó európai terrorfenyegetettséget emelték ki leglényegesebbként. 

A pozitív hatású üzleti tényezők közül az erős lakossági fogyasztási hajlandóságot, az euróövezeti gazdasági helyzet rendeződését, valamint az amerikai és a brit konjunktúra erősödését emelték ki a válaszadók.

Forrás: MTI