A sikeres olaszországi világkiállítás örökségét kívánja folytatni az Expo 2015 területén elképzelt nemzetközi kutatási és technológiai központ, amelynek megvalósítását Matteo Renzi olasz miniszterelnök jelentette be.
A Human Technopole. Italy 2040 névre keresztelték a születés előtt álló kutatási és technológiai központot, amely az október 31-én véget ért milánói világkiállítás területén fog létesülni. A központ 70 ezer négyzetméteren épül.

Az olasz miniszterelnök nyilatkozatai szerint a központ a legmodernebb kutatási ágazatokat kívánja befogadni, közöttük a gének kölcsönhatásait tanulmányozó genomika, a big data, vagyis a nagy mennyiségű adat feldolgozása, valamint a táplálkozás és a környezeti fenntarthatóság olasz és külföldi kutatóit.

Az elképzelések szerint a központ megnyitásakor rögtön 1600 kutatónak tudnak munkát biztosítani. A felvételhez nemzetközi pályázatokat hirdetnek meg.

Matteo Renzi hangsúlyozta, hogy a római kormány évente 150 millió euróval (45 milliárd forint) finanszírozza a központot a következő tíz évben.  A központ kialakítását és működtetését az olasz kormány a genovai székhelyű Olasz Technológiai Intézetre (IIT) bízta, amelyet Roberto Cingolani olasz fizikus vezet.

Számos olasz és külföldi egyetem, valamint vállalatok is jelezték, hogy csatlakozni kívánnak a kutatóközpont munkájához. A nemzetközi tudományos centrum célja, hogy 2040-re Olaszország a világ tudományos életének élvonalába kerüljön.  

Forrás: MTI