Salgótarjánban az ellenzékben lévő Fidesz-KDNP nem vesz részt a jövő évi költségvetés előkészítésén dolgozó munkacsoportban, noha a testület létrehozásáról csaknem egyhangúlag döntöttek a közgyűlés múlt csütörtöki ülésén - közölte a salgótarjáni városháza szerdán az MTI-vel, miután az első ülést a Fidesz-KDNP képviselője nélkül tartották meg.
A közleményben kiemelték: bíznak abban, hogy a Fidesz-KDNP-s képviselők felülemelkednek jelenlegi álláspontjukon, a város és a nekik bizalmat szavazó választópolgárok érdekeit előtérbe helyezve bekapcsolódnak a munkába, és bíznak az országgyűlési képviselő részvételében is.

Múlt csütörtökön két baloldali politikus mellett a Fidesz és a Jobbik képviselőjét, valamint három hivatali dolgozót jelöltek a munkacsoportba, amelybe tanácskozási joggal meghívták Becsó Zsoltot (Fidesz), Salgótarján országgyűlési képviselőjét is.

A munkacsoport megalakítását az indokolta, hogy az előzetes modellszámítások szerint egymilliárd forint hiányzik majd a helyi 2016-os büdzséből. A közgyűlés ülésén elmondták: a pénzhiányt évek óta görgeti a város, a mostani súlyos helyzetet az okozza, hogy a baloldali városvezetés már nem kapja meg a kormánytól a korábbi években adott kiegészítő támogatásokat.

A városháza közleményében az olvasható: meglepő a Fidesz-KDNP döntése, mert egy tartózkodó szavazatuk mellett frakciójuk igennel voksolt a munkacsoport megalakítására és működésére.

Hozzátették, az előző tíz év önkormányzati gazdálkodásának áttekintése, a költségvetés stabilizálása pártérdekeken felülemelkedő városi ügy, Salgótarján érdekei pedig fontosabbak a hangulatkeltésnél és az elmúlt években generált problémák elkendőzésénél.

A helyi Fidesz-KDNP-frakció öt képviselője közösségi oldalán ismertette nyilatkozatát. Visszalépésüket azzal indokolták, hogy a munkacsoportot vezető DK-s alpolgármester rádiós és televíziós nyilatkozatában "a közgyűlésen elhangzottakat elferdítve, valótlan állításokkal megtévesztette a város lakóit".

Salgótarjánban 2014 októberében a baloldal nyerte az önkormányzati választást, korábban nyolc évig a Fidesz-KDNP vezette a várost. A 15 tagú önkormányzatban kilenc képviselője van a baloldalnak (DK-Együtt-MSZP-Tarjáni Városlakó Egyesület), öt a Fidesz-KDNP-nek, egy a Jobbiknak.

Forrás: MTI