A fővárosnak nem kell új közbeszerzést kiírnia és lefolytatnia a Római-partot is magában foglaló csillaghegyi öblözet árvízvédelme ügyében - közölte Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes hétfőn az MTI-vel.
A Népszabadság hétfőn azt írta, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette a római-parti gát tervpályázatát, így a Fővárosi Önkormányzat sokadszorra kezdheti elölről a beruházást. A lap közölte: a KDB határozata megállapította, hogy a mobilgát tervezői tenderének nyertes ajánlatában ellentmondó adatok szerepelnek, ráadásul nem felelnek meg sem a pályázati feltételeknek, sem a jogszabályi előírásoknak. A döntőbizottság 300 ezer forint bírság és 200 ezer forint szolgáltatási díj megfizetésére kötelezte a fővárost - írta a lap.

A főpolgármester-helyettes közleményében kiemelte, hogy a fővárosnak nem kell új közbeszerzést kiírnia és lefolytatnia, az eljárás lezárható a KDB határozatának kézbesítésétől számított harminc napon belül, a csillaghegyi öblözet árvízvédelmének tervezése pedig heteken belül megkezdődhet.

Úgy fogalmazott: a még júliusban kiírt tervezői tenderen a Fővárosi Önkormányzat a szakmailag összességében legmegfelelőbb ajánlatot benyújtó pályázót hirdette ki nyertesként. E döntést a második helyezett Keviterv Akva Kft. megtámadta a KDB előtt.

Szeneczey Balázs hozzátette, a KDB csütörtökön hozott - az ajánlatkérő eljárást lezáró döntését és nem a teljes eljárást megsemmisítő - határozata nem foglal állást abban a kérdésben, hogy a nyertes ajánlatát érvénytelenné kellett volna nyilvánítani. Mindössze azt rögzíti, hogy az ajánlatban olyan ellentmondás található, amely egy további felvilágosításkéréssel feloldandó. 

Így a Mélyépterv Komplex Zrt. és a Viziterv Consult Kft. konzorcium által összeállított válasz ismeretében a fővárosnak ismételten döntenie kell az ajánlat érvényességéről, esetleges érvénytelenségéről, valamint összességében a közbeszerzési eljárás eredményéről - írta.

Közölte: a Fővárosi Önkormányzatnak a tervező kiválasztása során - az ajánlati ár figyelembevétele mellett - célja volt, hogy a szakmai szempontokat maximálisan érvényesítse, így az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő tervezze meg a több tízezer ember biztonságát szolgáló védművet. A tervező feladata lesz a többi között a védmű pontos nyomvonalának meghatározása, a környezetvédelmi engedélyezés lefolytatása, valamint a tervezői költségbecslés elkészítése.

Az árvízvédelmi mű tervezése során olyan megoldást kell választani, amely maximalizálja a védelem hatékonyságát, minimalizálja a kockázatokat, megtartja, sőt erősíti a terület római-parti jellegét, minimalizálja az építés és a szerelés gyakoriságát, továbbá a lehető legnagyobb mértékben figyelembe veszi a természetvédelmi szempontokat - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI