A Fizibusz és tíz csillagászati távcső is várja az érdeklődőket tiszta idő esetén pénteken késő délután és este a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) idén 150 éves budapesti székháza előtt a Magyar Tudomány Ünnepe nyilvános rendezvényén - közölte az intézmény az MTI-vel csütörtökön.
A közlemény szerint a távcsöveknél a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai fognak bemutatókat tartani, a célpontban a Hold és a fényesebb csillagok, kettőscsillagok lesznek.

A Széchenyi téren áll majd pénteken az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont népszerű Fizibusza is, amelyben a Sokszínű fizika című interaktív kiállításon fogadják a kutatók a látogatókat. Az érdeklődők itt többet tudhatnak meg arról, hogyan működik a mágneses folyadék, milyen lehetőségeket rejt magában a nanotechnológia, és hogy miként zajlik a kutatás a világ legnagyobb kísérleti berendezésén, a Genf melletti Nagy Hadrönütköztetőben, 50-150 méterrel a földfelszín alatt. 

A Magyar Tudomány Ünnepének alkalmából három ismeretterjesztő előadással is készülnek a szervezők az estre. Kiss László, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének tudományos igazgatóhelyettese a Naprendszer kutatásának legújabb eredményeit mutatja be, míg Sárneczky Krisztián csillagász-geológus a földsúroló kisbolygókról fog beszélni. Emellett Ruszkiczay-Rüdiger Zsófia geográfus arról fog előadást tartani, milyen éghajlatváltozásra kell felkészülni a Kárpát-medencében - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI