Az Országgyűlés csütörtökön lezárta a polgári perrendtartásról szóló törvény módosításának tárgyalását, majd megkezdte a nemzetközi fejlesztési együttműködésről és humanitárius segítségnyújtásról szóló jogszabály módosításának általános vitáját. Utóbbi javaslat fő célja, hogy Magyarország gyorsabban nyújthasson segítséget a fejlődő országoknak például természeti katasztrófák idején.

Polgári perrendtartási törvény módosítása


Jobbik: az elektronikus ügyintézésé a jövő


Staudt Gábor, a Jobbik vezérszónoka a bíróságokkal történő elektronikus kapcsolattartás szabályozásáról szólva hangsúlyozta, hogy az elektronikus ügyintézésé a jövő mind környezetvédelmi, mind egyszerűsítési, mind eljárásgyorsítási szempontból.

Szerinte azonban az elektronikus kapcsolattartással kapcsolatos 2016. január 1-jei határidő bizonyos gazdálkodó szervezetnek rövid időt ad a felkészülésre. A bíróságok és az ügyvédek esetében azonban nem lát nehézséget az átállásban.

Staudt Gábor felszólalásában kitért arra is, hogy az ügyvédektől sok panasz érkezik a jegyzőkönyvkészítés szabályaival kapcsolatban, ezért szerinte az elektronikus eljárás alkalmazása ezt a területet is segíthetné.

Végül szólt az Alkotmánybíróság (Ab) által megállapított mulasztás orvoslásáról - amely alapján a bíróságnak az előzetes döntéshozatali eljárásban is végzéssel kell döntenie és azt meg kell indokolnia -, jelezve, hogy jobb lett volna, ha e helyzet rendezéséhez nem kell megvárni az Ab döntését. Szorgalmazta egyúttal a fellebbezési lehetőség biztosítását ezekben az esetekben is.


MSZP: fontos az elektronikus ügyintézés és a a bírósági eljárások gyorsítása


Gúr Nándor MSZP-s képviselő felszólalásában üdvözölte az elektronikus kapcsolattartás szabályaival kapcsolatos változtatásokat, megjegyezve, hogy pártja már korábban is szorgalmazta az elmozdulást a digitalizálás irányába.

Feltette ugyanakkor a kérdést, hogy a törvényjavaslatról kikérték-e a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság véleményét.

Sürgette továbbá a bírósági eljárások gyorsítását.


Az elnöklő Sneider Tamás az általás vitát lezárta, Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár zárszavában pedig arról beszélt: bízik abban, hogy mind a bírósági szervezet, mind a jogi képviselők, mind a gazdálkodó szervezetek megfelelően felkészültek lesznek az elektronikus kapcsolattartás zökkenőmentes lebonyolítására.


A nemzetközi fejlesztési együttműködésről és humanitárius segítségnyújtásról szóló törvény, valamint a közbeszerzési törvény módosítása


Magyar Levente: cél a gyors segítségnyújtás a fejlődő országoknak


Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára expozéjában közölte: a törvényjavaslat célja, hogy Magyarország hatékonyan és gyorsan tudjon támogatást nyújtani az erre jogosult fejlődő országoknak például természeti katasztrófák esetén. Rámutatott: a jelenlegi szabályozás túl bürokratikus eljárást ír elő, ami sokszor lassítja, illetve gátolja a megítélt források eljutását az adott térségbe.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a fejlődő országokban tapasztalható szegénység a nemzetközi donortevékenységnek köszönhetően mérhetően csökkent, de a ki-kiújuló konfliktusok miatt a világ különböző régióiban továbbra is nehezek az életkörülmények.

A jelenlegi migrációs válságban is az az egyik alapvető megoldási javaslat, hogy a fejlődő és a fejlett országok együttműködésével élhető körülményeket teremtsenek a nehéz sorsú embereknek, elejét véve ezzel a tömeges útnak indulásuknak - mondta.

A módosítás célja az is, hogy nemzetközi fejlesztési együttműködési és humanitárius segítségnyújtási tevékenység keretében az európai uniós értékhatárt el nem érő beszerzések esetén ne kelljen alkalmazni a közbeszerzések szabályait.

Magyar Levente végül beszámolt egy szerdai kormánydöntésről, amely szerint Magyarország mintegy 3 millió euróval járul hozzá az EU által felállított, Szíriát, a szíriai menekülteket segíteni hivatott alaphoz.


Fidesz: Magyarország részt vesz a nemzetközi közösség humanitárius segítségnyújtási tevékenységében


Dunai Mónika, a Fidesz vezérszónoka pártja nevében támogatásáról biztosította a javaslatot, amelynek céljával, a fejlődő országoknak nyújtott támogatások gyorsításával, egyetértenek.

A kormánypárti politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyi év végéig az otthonukból elűzöttek száma elérte az 59,5 milliót, ami a második világháború óta a legmagasabb szám.

Bár Magyarországot a modern kori népvándorlás során kezdetben embertelen bánásmóddal vádolták a nyugati sajtóban, az igazság az, hogy a bevándorlási hivatal már a nyáron megállapodást kötött segélyszervezetekkel - mondta Dunai Mónika.

Magyarország részt vállal a nemzetközi közösség humanitárius segítségnyújtási tevékenységében - hangoztatta a képviselő.

Forrás: MTI